Talajmenti fagyokra is számítani lehet!



Az elmúlt két hét napos, száraz, kora nyáriasan meleg időjárása után ezen a héten változékonyabbra fordul az idő, és a sokak által várt eső is megérkezik. A hét első felében zivatarok is kialakulhatnak. Fokozatosan visszaesik a hőmérséklet, ebben a mélypont csütörtökön és pénteken várható, és a hét második felében talajmenti fagyok is lehetnek.

Az átlagosnál 3-6 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű, napos időben gyors fejlődésnek indultak a növények, és az időjárás kedvezett a mezőgazdasági munkák végzésének is. A talaj is felmelegedett, a felső 20 cm-es réteg hőmérséklete országszerte 12-16 fok között alakul.

Ugyanakkor a március, különösen az elmúlt két hétben igen száraz volt, havi szinten a főváros környékének kivételével jellemzően 10-20 mm-rel kevesebb eső hullott az ilyenkor megszokottnál. Ebből adódóan különösen a talaj felső rétegei vannak sokfelé elég jelentősen kiszáradva.

A héten a talajhőmérsékletben néhány fokos visszaesésre, a talajnedvesség értékekben viszont növekedésre van kilátás.

Az előttünk álló napokban már több lesz a felhő fölöttünk, de több napon át tartó zárt felhőzetre nem kell számítani. Hétfőn csak az északi országrészben elszórtan, kedden már többfelé várhatók záporok, zivatarok. A legtöbb csapadék a héten szerdán, keleten csütörtökön ígérkezik, ekkor átlagosan 2-5 mm eső valószínű. A hét végén már ismét száraz időben lehet kint dolgozni.
Kedden élénk, zivatarok környezetében erős, illetve viharos szél várható, majd a hét második felében sokfelé lesz erős, csütörtökön az északkeleti országrész kivételével viharos a többnyire északnyugatias szél, ami várhatóan vasárnapra mérséklődik.

hőmérséklet az április elején megszokott értékekre, illetve a hét közepén az alá esik vissza. Kedden még többnyire 20 fok fölé melegszik a levegő, csütörtökön és pénteken viszont már csak 10-15 fok lesz, de még ez a hőmérséklet sem számít hidegnek a növények fejlődése szempontjából. A gyümölcsfák virágzását fagy nem veszélyezteti a két méteres magasságban, de főként pénteken talajmenti fagyok előfordulhatnak. Szombattól ismét melegedés kezdődik. Forrás: met.hu

►►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!