A moszkvai központú DoDo Pizza volt az első, aki egy valódi megrendelőnek egy valódi pizzát drón segítségével sikeresen kiszállított.
A Komi Köztársaság fővárosában, a Moszkvától mintegy 1400 kilométerre északkeletre fekvő Sziktivkarban egy vállalkozás elindította az ország első drónos pizzakiszállító szolgáltatását. Ám alig telt el egy hét, a területileg illetékes légi felügyelet felfigyelt erre, és kilátásba helyezték, hogy meg fogják büntetni őket a légiközlekedési szabályok megsértése miatt.

A DoDo Pizza nevű, moszkvai központú cég nagy felhajtással indította útjára első, drónnal házhoz vitt pizzáját: és sikeresen, a megrendelő 30 perc alatt kapta meg a csomagot. Fjodor Ovcsinnyikov, a vállalkozás vezetője büszkén jelentette be akkor, hogy bár sok hasonló hír látott már napvilágot, valójában ők az elsők a világon, akik egy valódi megrendelőnek egy valódi pizzát drón segítségével sikeresen kiszállítottak.

Az ötkilós, 40 km/órás sebességre képes kis gépet a megrendelés felvétele után az étterem vezetőjének ellenőrzése mellett a GPS és a fedélzeten lévő kamerák segítségével juttatták célba. A pizzát a drón egy kábelre kötve engedi le. Azért így, mivel az üzemeltetők biztonsági okokból – értsd: hogy ne lopják el a szerkezetet – nem engedik 20 méternél alacsonyabbra ereszkedni – ha valaki esetleg a kábelnél fogva akarná lerángatni, akkor bekapcsol egy vészkioldó, a drón pedig elhúz.


A drónos szolgáltatás nagy sikert aratott a városban: a bevezető kampányban a cég megígérte, hogy ha 60 percnél később érkezik a megrendelés, azért nem kell fizetni, illetve elindítottak egy online élő adást is, ahol a konyhát lehet követni.


A pizzéria fölött ott lebeg a tetemes büntetés lehetősége, ám az étterem tulajdonosa optimista: nem hiszi, hogy törvénytelenül jártak volna el, mivel a drónok működésével kapcsolatban nincsenek rendszabályok, ezért ezek megsértéséért nem is lehet őket megbírságolni.

Ossza meg ismerőseivel is!

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!