Az agyadnak is fontos a rendszeres trénig.



Ha rendszeresen mozogsz, egészséges marad a tested és elkerülnek az öregedéssel sokaknál felbukkanó betegségek. Nincs ez másképp az aggyal sem. Trenírozd rendszeresen az alábbi gyakorlatokkal, hogy frissen tartsd a memóriádat és az elmédet!

1. Színes színek

Fent láthatsz egy szólistát: színeket, de mindegyiket más színnel írtuk, mint amit valójában jelent a szó. Kezdd el hangosan mondani azt a színt, amilyen színnel leírtuk a szavakat! Aztán fordítva: olvasd fel a színeket!

Ez a gyakorlat nagyszerű például az Alzheimer-kór elkerüléséhez, mivel a színek és a szöveg felismerését nem ugyanaz az agyfélteke végzi. Így tudsz új kapcsolatokat kiépíteni a két agyfélteke között. Ezen kívül fejleszti a memóriát és a koncentrációt.

2. Schulte tábla

Koncentrálj a középen lévő 19-es számra. Aztán keresd meg az 1-et, és növekvő sorrendben találd meg az összes számot úgy, hogy mindegyiken pár másodpercig rajta tartod a szemedet. Ha készen vagy, rajzolhatsz magadnak másik táblát. A lényeg, hogy ugyanígy összekeveredve legyenek rajta a számok. 

Ez a feladat az információ átvitel sebességét növeli az agyban, valamint karban tartja a periférikus látást.

3. Szinkronírás

Fogj két papírt és mindkét kezedbe 1-1 tollat. Kezdj el mindkét kezeddel különböző geometriai formákat rajzolni. Írhatsz számokat vagy betűket is. 

Ez a feladat szintén aktiválja mindkét agyféltekét és edzi az agyat arra, hogyan tud egyszerre két dolgot véghezvinni.

4. Jelek

Mutasd a jobb kezeddel az 'ok' jelet és a bal kezeddel a 'győzelem' jelet. Ezután válts kezet: a jobb mutassa a győzelmet, a bal az okét. Ismételd meg a váltogatást többször is.

Előnye, hogy edzi a koncentrációt és gyakoroltatja a tevékenységek közötti gyors váltást.

Még több nagyszerű agy-gyakorlat:

- Eddz a nem domináns kezeddel: gyakorold, hogy azzal írsz, számítógépezel vagy konyhai tevékenységet végzel! A fogmosás, fésülködés is alkalmas tevékenységek.

- Zuhanyozz behunyt szemmel! Más hétköznapi tevékenységeknél is próbáld ki, milyen behunyt szemmel végezni a feladatot.

- Próbálj ki új útvonalakat, amikor munkába, vásárolni, stb. mész!

- Némítsd le a filmeket és próbáld meg kitalálni, miről van szó, csak a színészek gesztusain keresztül! Forrás: színesvilág

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!