A vizsgálat Franciaországban készült, de Európa szerte elterjedt készítményeket érintett.



Feketelistára került az Advil, a Nurofen és még 26 szer Franciaországban
Franciaországban 28 vény nélkül kapható gyógyszer került feketelistára egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó magazin összeállításában. Ezek enyhébb betegségek elleni szerek, mint a köptetők, torokfertőtlenítők, vagy gyulladáscsökkentők. A listán szereplő gyógyszerek közül több Magyarországon is népszerű.

Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó francia lap, a 60 millions de consommateurs bevizsgált 62 vény nélkül kapható gyógyszert, és ebből 28-ról állapította meg, hogy erősen érdemes kerülni, ugyanis sok esetben a használata többet árt, mint használ. 

Megfázás elleni gyógyszerek közül  pl. az Actifed, Dolirhume, Advil és a Nurofen Cold. Mind a négy gyógyszer egy ütős koktél erős, párhuzamosan működő hatóanyagokkal, mint például az ibuprofen, antihisztamin, és a paracetamol. Ezeknek az együttes használata hatásos, de komoly mellékhatások is felléphetnek, és használatuktól megnő a szélütés, valamint a szívelégtelenség esélye, ugyanis egyfajta villámháborút indít a készítmény a szervezet ellen.

Egy professzor ahhoz hasonlította ezek hatását, mintha egy aknavetővel akarna az ember egy orrdugulást megszüntetni.

A listán szerepeltek még inhalátorok is, valamint olyan itthon is forgalomban lévő cukorkák, mint a Strepsils, aminek a használata torokfájás esetén  indokolatlannak tűnik. 

A most feketelistára kerlt szerek azért különlegesen veszélyesek, mert a reklámokból sokan ismerik, és csodás hatást tulajdonítanak nekik. ugyanakkor a használati útmutatót nem olvassák el az emberek, és simán leszedálják magukat például a köptetőkkel. Különösen veszélyes ez azokra, akik autót vezetnek, vagy épp le van gyengülve a szervezetük. A kismamák is gondolkodás nélkül beszednek ibuprofen, vagy aszpirin tartalmú tablettákat, aminek a szedése kifejezetten veszélyes a magzatra nézve. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!