A globális átrendeződés a magyar boltok pultjain is változásokat hoz.



Legfrissebb árkörképünk szerint alaposan átrendeződtek a csirke különböző részei között az áfacsökkentést követően kialakult az árviszonyok. Az áruházláncok egy része arra panaszkodik, hogy nem tud a legkelendőbb baromfihúsból, a csirkemellből eleget beszerezni. A kereslet ugyanis nagyot ugrott, az ellátásban viszont akadnak zavarok.

Az áfacsökkentés követően a csirkemellfilé átlagára piaci körképünk (ebben több akciós kínálat is szerepelt) szerint 18,5 százalékkal lett alacsonyabb. A kisnyugdíjasok által állítólag a legkeresettebb csirke farhát ára viszont átlagosan 20 százalékkal még emelkedett is. A tegnapi árak alapján azonban úgy látszik: azóta az árviszonyok jelentős átrendeződtek.
 

A csirke farhát (nyilvánvalóan a keresleti viszonyokra reagálva) a tavalyi év eleji szinthez képest 19 százalékkal olcsóbb lett. A combot és az egész csirkét is valamivel kedvezőbb áron lehet most beszerezni, a filézett csirkemell azonban még akciósan is többe kerül a korábbinál. Elképzelhető viszont, hogy ha a termelők át tudják vinni, amit szeretnének, akkor a helyzet a vevők szempontjából rövidesen tovább romolhat. Nem is kicsit.

A szárny, a farhát és a comb iránt nem nagy a kereslet

Most lényegében szétszakadt a piac, a csirkemell iránt óriási a kereslet, a többi terméket pedig nagyon nehéz értékesíteni – mondta el a Magyar mezőgazdaság szakportálnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Több áruházlánc már hiányra panaszkodik. Szerinte ennek következtében a csirkések hamarosan árat emelnek. Elsősorban azért, mert nem várható, hogy a piaci viszonyok mostanában rendeződnek.

Az Európai Unió évről-évre jelentős mennyiségű baromfihúst vásárol Brazíliából.  A dél-amerikai országból származó import 2016-ban 500 ezer tonnát, 2017-ben 400 ezer tonnát tett ki, az év elején kipattant szalmonella botrány miatt azonban húsz vágó-feldolgozó üzemet töröltek az európai beszállítók közül. Emiatt Csorbai Attila szerint 300 ezer tonna csirkemell hiányzik az unió piacán, amit most az európai termelőktől próbálnak pótolni. Mint hozzátette: a kereslet tehát óriásit ugrott, a baj csak az, hogy a csirkének nem csak melle van. A szárny, a farhát és a comb pedig nem igen kell senkinek.

A piacot azonban nem csak ez alakítja. Az amerikai elnök szigorú intézkedéseire ugyanis Mexikó válaszlépéseket tervez. Eddig évi több százezer tonna, elsősorban csirke hátsó negyedet és csontos húst importált az Amerikai Egyesült Államokból, és most jelezte, hogy ezeknek a beszállításoknak egyre nagyobb arányát Európából szeretné fedezni. Ha ez megvalósul, akkor a pulyka ára is emelkedhet.

Másfelől azonban az eddigi legnagyobb vevő, Dél-Afrika korlátozást vezetett be az Európai Unióval szemben, ami hatalmas kiesés a megrendelések terén. Érdekesnek tartjuk, hogy az ilyesmi miatt sohasem beszélnek a termelők várható árcsökkentésről, mindig csak az ellenoldali változások hatását hangsúlyozzák. Ez a kiesés indokolhatja viszont, hogy a boltokban megszaporodtak a korábban ritkaságszámba menő termékek.  Mint a terméktanács elnöke kifejtette: egyre több vállalkozás filézi a combot, elkezdték a csomagos értékesítést is, vagyis hogy a mell mellé jár például comb is, a termékfejlesztés azonban csak hosszabb távon enyhítheti a piaci feszültségeket. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!