A Körösök vízrendszerén árhullámok indultak meg.



Már közel 600 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, és további szakaszokon kell védekezni a belvíz miatt is. Mostanra több mint 10 ezer hektárnyi terület került víz alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése szerint.

A Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, és a folyót tovább duzzasztotta a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és lefolyása.

Az OVF közleménye szerint az országban jelenleg három vízügyi igazgatóság területén 592 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget, ez 362 kilométeren elsőfokú, 230 kilométeren már másodfokú. A készültség az alábbi vízfolyásokat érinti: Bodrog, Tisza, Túr, Szamos, Kraszna, Fekete-Körös, Batár-patak, Lónyay-főcsatorna, Palád-patak, Ronyva-patak, Sár-Éger-főcsatorna.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén árhullámok indultak meg.

Az OVF azt írta: a készültség által érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi dolgozók, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszra. A Tiszán levonuló árhullám miatt zárják a töltéskeresztező műtárgyakat, zsilipeket.

A belvíz miatt jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon van elrendelve készültség: 19 szakaszon elsőfokú, 15 szakaszon pedig másodfokú. A belvízzel elöntött területek nagysága már a 10 900 hektárt is meghaladja, ebből 5040 hektár vetés, illetve szántó.


 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!