Vannak szépen csengő, régies, és finoman szólva meglepő keresztnevek.



Székelyudvarhely

A polgármesteri hivatal közlése szerint 1388 gyerek született 2016-ban a városban, ami 23 csecsemővel kevesebb, mint 2015-ben. A leggyakrabban választott fiúnevek: Ádám, Bence, Roland, Hunor, Dániel, Zsolt, Mátyás, Tamás, András, Ábel, Rajmund, Dávid, Ákos, Olivér, Balázs és Kristóf; míg a lánynevek közül a Hanna, Luca, Boróka, Sára, Anna, Tímea, Andrea, Dóra, Maja, Zsanett, Jázmin, Janka, Ágnes, Tamara, Sarolta és Kamilla volt népszerű. Ritkábban választott nevek közül a Lénárdot, a Nemerét, a Horkát, a Szabint, a Medárdot, Lioszt, Villőt, Regét, Zólyát, Zenkőt, Inezt, Poirost és Apolkát említették.

Csíkszereda

A keresztnevek közül a Balázs, illetve holtversenyben az Alíz, az Anna és az Eszter nevek voltak a legnépszerűbbek. A fiúk esetében továbbá a Dávid, Mátyás, Bence és Patrik nevek a legkedveltebbek, míg a lányoknál a Krisztina, Ágnes és Boróka. Az önkormányzat összesítése szerint összesen 210 különböző keresztnevet választottak a szülők, ezek közül 129-et csak egyetlen alkalommal. A ritkábban választott nevek: Kende, Kund, Tas, Koppány, Villő és Vajk, illetve az Angyalka, Bianka, Flóra, Lívia és Kincs.

Kolozsvár

A legnépszerűbb keresztnevek a fiúk között az Andrei (410), David (310), Alexandru (293), Matei (221), Ștefan (196), Tudor (178), Mihai (143), Luca (117), Gabriel (113), Cristian (112), Ioan (93), Vlad (92) és Eduard (90) volt, míg a lányok esetében a következőket választották a leggyakrabban: Maria (742), Sofia (205), Elena (124), Ioana (121), Antonia (120), Oana (115), Alexandra (98), Andreea (94), Teodora (92), Daria (87), Ștefania (74), Sara (72), Irina (70). A polgármesteri hivatal közleménye szerint összesen 2868 házasságkötés volt, és 4446 halotti bizonyítványt állítottak ki.

Szatmárnémeti

A szatmári megyeközpontban 2287 gyereket anyakönyveztek 2016-ban a polgármesteri hivatal statisztikája szerint. Arról nem közöltek adatokat, hogy pontosan hány gyereket jegyeztek be magyar névvel, csupán azt, hogy a leggyakoribb magyar fiúnevek a Milán, Dominik, Bence, Dávid, Ábel, Saul, László, Fábio, Szabolcs, Márton, Loránd, Noel és Attila voltak, míg a lánynevek között a Zsanett, Anna, Anita, Eszter, Petra, Andrea, Jázmin, Emma, Szintia, Abigél, Aliz, Luca és Johanna volt a legnépszerűbb.

Barót

A leggyakoribb fiúnevek a következők voltak: Hunor, Tamás, Eduárd, Máté, Ákos és Denis; míg a leggyakoribb lánynevek a következők: Krisztina, Samira, Antónia, Ivett, Boglárka, Hanna, Sefora. - a Transindex.ro portálról - 

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!