A horgosi gazdáknak kezd elfogyni a türelmük.



Hatalmas károkat okoznak a migránsok Horgoson, a magyar határ közelében lévő gyümölcsösökben. A a gazdák arról panaszkodnak, hogy mindent leszednek, az őszibarackot, az almát, és még a fákat is megrongálják. Elviszik a félérett kukoricát megsütni, és a krumplit is felszedik. A közeli halastóban pedig samponnal mosakszanak, de hiába, a lakosság tehetetlen.

Egy termelő elmondta, hogy a migránsok tavasszal egy egész sor meggyfáját vágták ki és tüzelték el, most pedig, amikor az őszibarack érik, és évente 2 tonnát szokott eladni, úgy néz ki, hogy még a családjának sem tud hazavinni belőle.
A felesége elmondta, hogy retteg egyedül lenni a gyümölcsösben, mert minden nap megjelennek a migránsok. Ilyenkor zörögni kezd a vödörrel, mire elszaladnak és otthagyják a szemetet. Eddig még nem bántották, de a károkat ő sem tudta felbecsülni.

Van aki már nem is gondozza a földjét, mert a termést a migránsok mind leszedik, ezért nem látja értelmét. A gyomos parcella mellett egy gondozott gyümölcsös van, ahol az idős gazda szinte állandóan kint van, és hat kutyájával őrzi a területet. Akkor döntött úgy, hogy reggeltől estig egyfolytában őrzi a gyümölcsöst, amikor a éves fákat derékba törték, mert csak úgy érték el a tetején lévő barackot. Neki ezer barackfája van, és évente 50 tonna gyümölcsöt szed le, de idén örül, ha valamennyi megmarad. Októbertől pedig az almát kell majd őrizni.

Van egy halastó is, amibe pár hete egy afgán kamasz fulladt bele. A tó régen körbe volt kerítve, de mostanra minden oszlopot eltüzeltek a migránsok, a vízben meg samponnal mossák magukat. A tulajdonos már ügyvédet fogadott, hogy kártérítést követeljen, de nincs sok esélye.

Horgosról folyamatosan érkeznek a kárbejelentések, amit továbbítanak a csőszszolgálatnak, akik a helyszínen felmérik a károkat, fotókat készítenek, és továbbítják a Menekültügyi Főbiztosságnak. A környékbeli gazdák nagyon elkeseredettek, mert úgy érzik, hogy a munkájuk és a termés a migránsok szabad prédája lett. Kártérítést ugyan kérnének, de abban nem bíznak, hogy meg is kapják.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!