Több százezren érintettek benne!



Lassan két és fél éve, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hivatalból indított eljárások keretében megkezdték a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásában szereplő adatok egyeztetését a biztosítottak, és volt biztosítottak jogviszonyaira és kereseteire vonatkozóan.

Ezt idén tovább folytatják, és megkezdődik az 1960-1964 között születettek hivatali adategyeztetési eljárása.

Ennek keretén belül minden biztosított, volt biztosított személy kap egy részletes kimutatást azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a központi elektronikus rendszerében tárolt, és amely minden egyes személyre vonatkozóan elkülönülten tartalmazza a majdani öregségi nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő és kereseti adatokat.

De mi a teendő vele?

Tanulmányozza át a benne lévőket, és ha bármi eltérést tapasztal a valósághoz képest, azonnal jelezze a hivatalnak a tájékoztató levél útmutatása alapján! Várhatóan sok probléma lesz a jogosultsági időkkel, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg olyan adatszolgáltatási kötelezettségnek nem, vagy tévesen tettek eleget a munkáltatók, mely egyébként a kötelezettségük lett volna.

Sőt, egyes igénylőknél előfordulhatnak olyan szolgálati időnek minősülő időtartamok is, amelyek nem szerepelnek a nyugdíjbiztosító nyilvántartási adatbázisában, mert azokat nem a foglalkoztatóknak kellett jelenteni. Jellemzően ilyen pl. a felsőfokú tanulmányok ideje, vagy azok a sorkatonai idők, amelyek nem valamilyen munkaviszony alatt történtek.

No pont ezeket, és az ezekhez hasonló eltéréseket tudják majd tisztázni az adategyeztetési eljárás során, és mint az a korábbi eljárások alkalmával már sokszor bebizonyosodott, az ügyfelek az általuk bemutatott dokumentumokkal, információkkal jelentősen segíteni/könnyíteni tudják az adategyeztetést.

Szánjon rá időt, ne hagyja veszni ezt a lehetőséget, hiszen ki tudja, lehet hogy a nyugdíja múlik majd rajta. - Horváth Zsolt munkaügyi szakértő Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!