Az országos mentőszolgálat közlése:hányással, hasi görcsökkel kezdődik és akár végzetes lehet.



Rengeteg gomba van az ország szinte valamennyi térségében. Komoly veszélyeket rejt, ha ismeretlen gombát fogyasztasz.

A gombamérgezés tünetei jellemzőek lehetnek a gomba fajtájára, ezért fontos, hogy a rosszullét tüneteit, körülményeit pontosan mondjuk el az orvosnak.

Gyilkos galóca típusú mérgezések A gomba elfogyasztása után 6-12 órával jelentkeznek a visszatérő hányás és hasmenés (vizes), görcsös hasi fájdalom, szapora szívműködés, fokozott verejtékezés, szédülés, láz, tünetei. A beteg átmenetileg jobban lesz. A mérgezés második szakaszában a májsejtek pusztulása miatt a beteg a mérgezést követő 2.-3. napon besárgul és az 5.-8. napon bekövetkezhet a halál. Súlyos mérgezés esetén csak a májátültetés segíthet. Idegrendszerre ható mérgezések két csoportra oszthatók. A muszkarin típusú mérgek (tölcsérgombák, susulyka félék) a vegetatív idegrendszert izgató hatásuk miatt a simaizmok és a mirigyek működését serkentik. Lappangási idő 10-60 perc. Tünetei Fokozott könnyezés és fokozott nyálzás, pupilla szűkület, fokozott verejtékezés, hűvös, nyirkos tapintatú bőr, fokozott bélmozgás, visszatérő hányás, hasmenés, gyomorgörcs, szédülés, fejfájás, remegés a végtagokon, tudatzavar, eszméletvesztés. Lassú pulzusszám, alacsony vérnyomás. Hallucinációkat okozó gomba félék (párduc galóca, légyölő galóca) fogyasztása után a részegséghez hasonló tünetek észlelhetők. Emelkedett hangulat, zavart viselkedés, rémlátomások megjelenése jellemzik. Innen származik a „bolond gombát evett” kifejezés. A beteg kimerülten mély álomba merül. Ébredés után a mérgezés tünetei -szerencsés esetben- nem észlelhetők, de előfordulhat légzésbénulás miatti halál az alvás során.

A gomba finom és egészséges táplálék lehet, de ha elmulasztjuk a szükséges óvintézkedéseket, könnyen válhatunk gombamérgezés áldozatává is.

A hűvös, csapadékos ősz fokozottan kedvez a gombák fejlődésének. A mentők arra figyelmeztetnek, hogy a kirándulók, erdőjárók az összegyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be ehhez értő szakemberekkel, még akkor is, ha gyakorlottnak érzik magunkat a gombák felismerésében.Forrás : hirado.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!