Allergiás reakciók esetén eddig ezt vettük be, de kiderült, hogy inkább ártunk vele!



Darázs- vagy méhcsípés esetén sokan bíznak a kalcium-pezsgőtabletta jótékony hatásában, ám ezt rosszul teszik.

A kalcium az allergiás reakciók esetén több okból sem javasolt – figyelmeztet dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának allergológusa.

A kalciumról sokan gondolják, hogy hatásosan enyhíti a csípések után fellépő allergiás tüneteket.

– Ez csupán egy itthon elterjedt tévhit, semmiféle nemzetközi szakmai irányelv, ajánlás vagy orvosi tapasztalat nem igazolja, hogy a kalciumnak az allergiás betegségek kezelésében helye lenne – magyarázza dr. Mezei Györgyi. – Érthetetlen, miként került ez a vélekedés a hazai orvosok és betegek tudatába. Valószínűleg a placebo hatással magyarázható, hogy sokan azt hiszik, a csípés után elsősegélyként bevetett kalcium enyhítette a panaszaikat, miközben valójában az immunrendszerük indított ellentámadást a méreg ellen. Az esetek zömében az allergiás tünetek spontán elmúlnak, semmi nem igazolja, hogy ebben a kalciumnak szerepe lenne. Előfordulhat azonban, hogy inkább még ártunk is vele: ha ugyanis valaki bevesz egy kalciumtablettát, abba a hamis biztonságérzetbe ringatja magát, hogy mindent megtett a panaszai enyhítéséért. Ám ha eközben a darázscsípés súlyos allergiás reakciókat okoz, elmúlik az az 5-15 perc, mialatt – életveszélyes állapot esetén – valóban hatásos kezelést kell kapnia a betegnek.

Veszélyes tünetek

Ha a rovarcsípés környéke alaposan megduzzad, kivörösödik, az még teljesen normális, ilyenkor a jól bevált házi praktikákkal – ecetesvizes borogatással, citromlével, jegeléssel – enyhíthetünk a panaszokon. Savas anyagot használjunk, mert a darázsméreg lúgos! Hathatósabb segítséget nyújtanak a patikákban vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú szerek, kenőcsök és tabletták.

Ha viszont a csípéstől távol eső testrész kezd duzzadni, viszketni, és mindehhez még nyelési vagy légzésprobléma, szédülés, hasmenés is társul, kezdhetünk aggódni, mert ezek az anafilaxiás sokk tünetei, melyek életveszélyes állapotra utalnak. Ekkor már nem elég az antihisztamin, a betegnek adrenalintartalmú injekciót kell kapnia és mielőbb orvost vagy mentőt hívni hozzá – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi. Előfordul, hogy az ijesztő tünetek első alkalommal még csak enyhén jelentkeznek, de a következő csípés alkalmával már felerősödhetnek, ezért akinél az allergológiai kivizsgálás után anafilaxiás esélyt állapítanak meg, feltétlenül érdemes adrenalintartalmú injekciót tartania, amit szükség esetén akár önmagának is beadhat.

Ősz végéig, vagyis még hetekig tart a darázsinvázió, ezért fogadjuk meg a doktornő intelmeit: a kalciumnak a kalciumhiányos állapotok kezelésében van hatásos szerepe, nem az allergia tüneteinek enyhítésében. Forrás: szabadfold.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!