A legtöbb vezetővel ellentétben ő nem ARRÓL LETT HÍRES, HOGY MENNYIT LOPOTT, és még nőügyei sem voltak…



Életének kilencvenedik évében elhunyt Fidel Castro, a kubai forradalom szülőatyja és kivitelezője, aki 47 évig volt Kuba vezetője.

Kitartó, párját ritkító vezető volt Fidel Castro, akiről sok mindent lehet mondani vagy gondolni, de az biztos, hogy államférfi volt, és másokkal ellentétben a hazáját fontosabbnak tartotta, mint a hivalkodást, a dőzsölést és a pénzt!
Minimum ennyit eltanulhattak volna tőle a vezetőink…

A halálhírt fivére, a most 85 éves Raúl Castro kubai elnök jelentette be az éjjel, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését tőle. Akaratának megfelelően már ma reggel elhamvasztják, de az időpont nem ismert.
Castro az utóbbi években ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, ezért sokszor találgatások kaptak lábra az egészségi állapotáról. Idén kétszer, ünnepségeken lehetett őt látni, utóbb Nicolas Maduro venezuelai államfővel együtt.
Ezeken sosem mulasztotta el, hogy bírálja Barack Obamát többek között azért, mert amikor Hirosimában járt, nem kért bocsánatot a japán néptől a második világháború végén ledobott amerikai atombombákért.

A kubaiak egy része bírálta Castrót, mert korlátozta a személyi szabadságukat, és szovjet mintára parancsutasításos gazdaságot épített ki, míg mások hálásak neki azért, hogy megszabadította az országot az amerikai uralom alól, és mindenki számára elérhetővé tette az egészségügyi ellátást és az oktatást.
Nehéz eldönteni, mi a jobb, vagy a rosszabb…

A 47 éves időszak alatt 10 amerikai elnökkel dacoló, a kubai hírszerzés szerint több mint hatszáz - Washington és más ellenséges hatalmak által irányított - gyilkossági kísérletet túlélő Castro számára minden bizonnyal a legnagyobb változás hazája életében az volt, hogy az USA hivatalosan többé nem volt esküdt ellensége az országának.
Ez tulajdonképpen öccsének, a hatalmat 2008-ban átvevő Raúl Castró tevékenységének az eredménye, amivel kapcsolatban Fidel sosem rejtette véka alá a kétségeit.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!