Csodás gyógyhatása is van: megszünteti a gyomorégést, és kihajtja a vesehomokot, vesekövet is.



A lestyán a petrezselyemhez, zellerhez kicsit hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk

Termesztése elég egyszerű, mert igénytelen növény: bármilyen talajon megél, igaz, a humuszban gazdag közeget jobban kedveli. Ha jó helyen van, a magassága az 1 métert is meghaladhatja! Egy bokor kielégítheti az egész éves fűszer igényedet!

Levelét frissen vagy szárítva is használhatod, de le is fagyaszthatod. Szárítva jól záródó üvegben tárolhatjuk, hogy jellegzetes aromájából ne veszítsen.Levesek, húsok ízesítésére kiváló.Meghámozott gyökere mehet a hús- vagy zöldséglevesbe, magjait tehetjük sajtkrémbe, fűszervajba, de a kenyértésztába is.

Magról is szaporítható, de ha biztosra akarsz menni vegyél palántát. Tavasszal és ősszel is ültethető.

A meglévő lestyánbokrodat 4-5 évenként érdemes tőosztással megújítani. Némi locsoláson és kapáláson kívül sok gond nincs vele.

Ha inkább a gyökeréért termesztjük, törjük ki tőből a fejlődő magszárakat. Ha magot akarunk gyűjteni, ne hagyjuk a termést teljesen beérni, hanem vágjuk le az ernyőket, amint barnulni kezdenek és tároljuk száraz helyen a teljes beérésig.

Nem csak remek fűszernövény, de gyógyhatásai is ismertek már a középkor óta. A kb. 1,0% illóolajon kívül szerves savakat (angelikasav), cukrokat, gyökere pedig főleg kumarinokat tartalmaz.

A gyógyászatban vizelet, vesekő és –homok hajtására használják. Megszünteti az ödémákat, a gyomorégést, serkenti az emésztést.

TIPP: Ha levelét frissen használjuk, a többi zöldfűszerhez hasonlóan csak a főzés végén adjuk az ételhez.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!