Néhány jó tanács a gazdiknak ami megkíméli kedvencét.



Ne hagyjuk a kutyát a szabadban, ha tudjuk, hogy a közelben tűzijátékot terveznek! Ha ugyanis nincs hozzászokva ezekhez a hangokhoz, annyira megijedhet, hogy átugorhat a kerítésen, elszaladhat, és legrosszabb esetben el is tűnhet. A kutyák a sötét, csendes, zárt pihenőhelyeket kedvelik.

Tanítsd meg nem félni!

A tűzijátéktól való félelem vagy bármely más eredetű félelem kezelésének legjobb módja az, ha még azelőtt elkezdjük megszüntetni a félelmet, hogy bármiféle jelét látnánk a kutyán. Ideális esetben olyan helyen kezdjük a képzést, ahol a zaj nem túl erős, de a kutya láthatja a személyt, aki a zajt okozza. Ezáltal a zaj eredetének rejtelme eltűnik. Fontos, hogy fokozatosan haladjunk, soha ne a petárdázás vagy a tűzijáték éjszakáján halljon a kutya először ilyen jellegű zajt! Szintén lényeges, hogy mindig maradjunk nyugodtak, akkor is, ha a kutya nagyon megrémült. A belőlünk áradó nyugalom őt is megnyugtatja.

A képzés során jutalomfalatokat használhatunk, illetve olyan játékokat, amelyek a kutyák figyelmét lekötik, és ezáltal elterelik a zajforrásról.

Mit tegyél, ha elveszett?

Az első, és legfontosabb, hogy mindenképpen lássuk el mikrochip azonosítóval (ha eddig még esetleg nem tettük meg), hiszen azon kívül, hogy törvényileg szabályozva kötelező is, nagyon sokat tud segíteni is gazdán és kedvencén egyaránt.
A chipen túl ajánljuk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, hiszen ez még jobban megkönnyebbítheti és meggyorsíthatja kedvencünk hazajutást.

Mit tegyél, ha találsz egy elkóborolt kutyát?

Első és legfontosabb teendőnk, hogy a kutyát megpróbáljuk azonosítani. Amennyiben a kutyus nyakában van nyakörv és biléta, nyert ügyünk van, hiszen azonnal értesíteni tudjuk a gazdit az állat megtalálásáról. Ha nincs, keressük fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt, ahol meg tudják nézni, hogy van-e a kutyában mikrochip. Az állatorvos talált kutya esetében egy alapos vizsgálatot is végez, hogy ellenőrizze nincsen-e a kutyának sérülése. A mikrochip sajnos önmagában nem garancia, hiszen sok esetben a gazda adatai nincsenek feltöltve az állatorvosok által használható adatbázisba. Ha a mikrochip regisztrálva van, akkor az állatorvos azonnal tudja értesíteni a kutya tulajdonosát az állat megtalálásáról. (Ezek az eljárások INGYENESEK!)
Ha nem járunk szerencsével, akkor minél gyorsabban készítsünk pár jobb minőségű fényképet az állatról. Legyen képünk külön a kutya fejéről, illetve készítsünk egész alakos képet is, amelyen jól látszanak az állat méretei, testalkata. Készíthetünk plakátot, melyen a kutya adatait, és a saját adatainkat is célszerű feltüntetni. A plakátokat forgalmasabb helyekre, állatorvosi rendelőkbe, állateledel boltok környékén helyezzük el. Az internet nagy segítségünkre tud lenni, a közösségi oldalakon gyorsan terjednek a hírek. védő szervezetek a hirdetésben nagyon szívesen segítenek.

A talált kutya 14 napig kizárólag az eredeti gazdájának adható ki. A gazda az oltási könyv bemutatásával, illetve a kutya azonosításával veheti vissza az állatot. Amennyiben a gazda nem jelentkezik 14 nap után sem, a kutyus örökbe adható.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!