Ezzel elkezdődik valami?!



Nyilvánvaló, hogy a dohányzás nagyon káros hatásokkal jár, és úgy anyagilag mint egészségileg is nagyon megkárosítja azokat, akik rászoknak. Ha ma találnák fel, akkor egész biztosan illegális lenne! De sajnos már évezredes hagyománya van, nem beszélve arról, hogy mekkora üzlet! Hiszen a jövedéki adójából is  rengeteget keresnek az országok.
És amellett se menjünk el szó nélkül, hogy az emiatt megbetegedett emberek gyógyítása is milliárdos üzlet...

Szerencsére erősödik a fejlett országokban a dohányzásellenesség, ezért egyre hátrébb szorul a dohányzás is. Az se lesz meglepő, ha lesznek majd olyan országok, ahol az árusításuk vagy a fogyasztásuk is illegálissá válhat.
Egy európai ország most megtette az első lépést!

Vatikánban Ferenc pápa betiltotta a dohánytermékek árusítását. Ez a szigorítás jövőre fog életbe lépni! Az ok is egyszerű és világos: 'A Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét'
- mondta a szóvivője egy közleményben.
A szóvivő hivatkozott arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás évente 7 millió ember halálát okozza a világon!

A tilalom viszont nem fogja érinteni a Szent Péter tér bárki által szabadon látogatható térségét, és egyelőre nem terjed ki a nagyobb méretű szivarokra sem, amiknek a füstjét nem tüdőzik le. Egy 2015-ben Olaszországban megjelent könyv, a kiszivárogtatott vatikáni dokumentumokon alapuló Avarice szerint a Vatikánnak évi 10 millió euróval a cigarettaárusítás a második legjelentősebb bevételi forrása az adómentes benzin eladásából származó jövedelem után.
Ennek ellenére lemondanak erről a hatalmas jövedelemforrásról, mert fontosabbnak tartják az egészség védelmét - és nyilván a példamutatást is...

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!