Albérlethez juthatnak fiatalok, ha vállalják, hogy rendszeresen időt töltenek el idős emberekkel.



A projekt lényege, hogy holland diákok ingyen kapnak albérletet Amszterdam közelében, de cserébe vállalják, hogy havi minimum 30 órát társaságot nyújtanak az idősek otthonában.

A kezdeményezés több szempontból is nagyon jó. Elsősorban a generációs szakadékokat teszi kissé átjárhatóbba. Kommunikációt generál olyan személyek között, akikről első pillanatban azt gondolhatnánk, hogy semmi közös témájuk sincs. De azért is népszerű, mert Amszterdamban nagyon drágán lehet csak lakást bérelni, ami egy egyetemistának komoly anyagi megterhelést jelent. Nagy segítség ez az otthon idős lakóinak, akik így fiatalokkal tölthetik az idejük egy részét. A projekt vezetője szerint a fiatalok jelenléte teljesen megváltoztatta az otthon hangulatát: "Már nem csak a halálról, betegségről, öregedésről esik szó, hanem a fiatalságról, bulikról, barátnőkről is."

Kifejezetten mély kapcsolatok is kialakulnak a fiatal és az idős lakók között, akik amúgy e projekt nélkül soha nem ismerkedtek volna meg egymással.

Az idősek otthonában mondhatni hétköznapi dolog a gyógyíthatatlan betegségek megléte, vagy épp az elmúlás. Nem hat ez negatívan a fiatalokra?

Az egyik fiú így nyilatkozott erről: - Már három olyan esetet láttam, amikor vacsorázás közben halt meg valaki. Ezt tudomásul vesszük. Az életnek szerves része a halál is. Emiatt felesleges aggodalmaskodni.

- Azt kívánta nekem, hogy mindent hozzak ki az életemből amit csak lehet - mondta egy másik egyetemista arról a 105 éves néniről, akit pár napig ismert csak. - Jó érzéssel töltött el, hogy élete utolsó napjaiba vinni tudtam egy kis színt, változatosságot!

Finnországban is volt hasonló kezdeményezés, ami rendkívül pozitív visszajelzéseket hozott. Kíváncsian várjuk, hogy Magyarországon két stadionépítés közé befér-e valami ilyesmi.

► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ♥

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!