Már igényelhető a támogatás a felújításokra!



Már pályázhat, ha energiahatékonyabb lakást szeretne!

Összesen 115 milliárd forintra pályázhatnak a mai naptól azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik. Az országszerte 442 MFB Ponton elérhető, nulla százalékos kamatozású hitelből a természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel.

A már igényelhető a 115 milliárd forint értékű „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében igényelhető hitelprogram a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez biztosít forrást. A hitel egyebek mellett igényelhető a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is, több tízezer lakás vagy családi ház energetikai felújítását lehetővé téve.

„A hitelprogram elindításával az MFB már nem csak a vállalkozások, hanem a lakosság számára is biztosít olyan megoldást, melynek feltételeinél jelenleg nincs jobb a piacon.” –mondta Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „A nulla százalékos kamat egyedülálló lehetőséget biztosít az energiahatékonysági beruházások megvalósítására. A program ugyanakkor nem csupán a családok szempontjából fontos, hiszen a korszerűsítés révén jelentősen csökkenthető az elavult fűtési rendszerekből fakadó környezetterhelés is.”

A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év. A hitel más vissza nem térítendő forrás önerejének biztosítására felhasználható.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!