Csak ma láthatod!



Szuperholdnak azt nevezik, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, és ilyenkor lesz a Holdnak a Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

EZ IGEN RITKA ALKALOM, amikor a holdtölte és a földközelség egybeesik!

A Hold földtávolban kb. 405 ezer km-re, míg földközelben csak 356 ezer km-re van a Földtől, emiatt a látszólagos mérete kb. 14%-kal, a fényessége pedig 30%-kal megnő a szokásoshoz képest. Földközelben 48 kilométerrel van közelebb a bolygónkhoz a Hold.

Az átlagosnál ezért sokkal nagyobb és fényesebb lesz a telihold ma éjjel! A Hold 68 éve nem járt ilyen közel a Földhöz, mint ma fog, és az is biztos, hogy 18 évig, 2034. november 25-ig nem is lesz ilyen közel hozzánk az égi kísérőnk!
Az igaz, hogy a fényesség 30 százalékos erősödését a sok légköri tényező is elnyomhatja, például a pára, a köd vagy a felhőzet, de szerencsére úgy tűnik, hogy ma éjjel az ország jelentős részén kevés lesz a felhőzet.

Évente változó, hogy ez a jelenség hányszor fordul elő, mert volt olyan év, hogy egyszer sem, de olyan is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet.
Ezek közül viszont csak egyetlen egy alkalom lesz, és az a mai, november 14-i, amikor a Hold földközelsége egybeesik a telihold időpontjával!

KÜLÖNLEGES ALKALOM, FELTÉTLENÜL NÉZD MEG!!!

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!