Kutatások szerint a kullancs által okozott Lyme kóros betegek 70%-a saját kertjében fertőződött meg!



Néhány ügyes módszerrel a kertben is csökkenthetjük az elszaporodásukat és megakadályozhatjuk a kullancsok terjeszkedését.

Amerikai kutatók állítják, hogy a kullancs által okozott Lyme kóros betegek 70%-a saját kertjében fertőződik meg. A kullancsoknak kedvez a hűvös, nyirkos tavaszi és őszi időjárás, ráadásul Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy igazán biztosan elpusztuljanak a kullancsok a talajban legalább 24 órán át -20 Celsius fok alatti hőmérsékleten kell lenniük.
Mit tehet egy olyan kerttulajdonos, akinek a kertjében megjelentek a kullancsok? Ezt mondja el a téma szakértőjét, dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Kullancs Szövetség elnöke. 
- Az embert és társállatát (a kutyát) csípő közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a bokrok levélfonákáról támad és terjeszti a Lyme-borreliosist (régi nevén: Lyme-kórt) okozó baktériumokat, de a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) a fűszálak végéről támad és ő is esetleges átvivőként szerepelhet. Kontinensünkön az erdei- mezei állatok közül főleg a rigók-, a rágcsálók- és a sünök (de egyéb vadállatok is) a fenntartói és a kullancsok pedig a terjesztői az embert és kutyát betegítő agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme borreliosis (Lyme-kór)-, a Q-láz-, a Tularemia-, a TIBOLA, a mediterráneumban honos Ehrlichiosis-, Babesiosis-, valamint az MFL kórokozóinak.

Hogyan védekezzünk a kertben a kullancsok ellen?

  • Takarítsuk el a kertből a lomokat
  • Húzzunk kesztyűt és pakoljunk el minden felesleges lomot a kertből. A kullancsok szeretnek megbújni és a nyílt felületen nem találnak rejtekhelyet.
  • Ne hagyjuk az avart a talajon
  • Gereblyézzük össze a lehullott lombot. A kullancsok megbújnak a levelek alatt, téli menedéket is találnak. Az összehúzott levélhalmokban is áttelelnek, úgyhogy a kullanccsal súlyosan fertőzött helyeken a leveleket érdemes zsákokba pakolni és elszállíttatni. Sajnos a komposztálás sem pusztítja el a kullancsot.
  • Tartsuk röviden a füvet. Két előnnyel is jár, ha sűrűn nyírjunk füvet. Egyrészt kevesebb bújóhelyet hagyunk a kullancsoknak a rövid fűben, másrészt több napfény jut a talajra. A nap szárítja a talajt, a kullancs viszont a nedvességet kedveli.

Építsünk akadályt a kullancsoknak:  Ha kertünk erdő vagy mező szélén van, érdemes az onnan bekerülő kullancsok ellen külön védekeznünk. Ha a kerítésünkkel párhuzamosan fél méternyi fakérget vagy murvát szórunk, akkor azzal megszakítjuk a növényzetet. A kullancsok nehezebben jutnak át a napsütésben felmelegedő, száraz felületen, mint a füvön.

Kerítés a kerti állatok ellen: A kullancsokat kutyáink, macskáink hordozzák, de terjesztik őket a sünök, apró rágcsálók és ragadozók is. Ha a kerítésünk megakadályozza a kisállatok mozgását, akkor a kullancs nehezebben és lassabban terjed.
Védekezhetünk vegyszerekkel is

Bár a kertekben nem használható a legtöbb kullancsölő vegyszer, szakemberektől kérhetünk segítséget. A kullancsirtó vállalkozások évi három permetezést javasolnak (mert a permetszerek csak a kullancs egy bizonyos fejlődési állapotában hatnak). Egy átlagos méretű kert permetezése alkalmanként kb. 10-15 ezer forintba kerül. Forrás: balintgazda.hu 

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!