Január közepétől érvényesek ezek a változások.



Január közepétől nagyon komoly változás történt a jogosítványok megszerzése, illetve meghosszabbításával kapcsolatban. Ezentúl nehezebben juthatnak jogosítványhoz a krónikus betegek, mert nem csak a háziorvostól kell bemutatniuk a papírt, hanem emellett még labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezni.

Nehezebb dolguk lesz azoknak, akiket cukor-, szív- vagy idegrendszeri problémákkal kezelnek, vagy folyamatosan gyógyszert szednek.

Ezentúl egyáltalán nem kaphat jogosítványt a vezető, ha van eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége van, vagy olyan kórban szenved, amely a mozgásképességét befolyásolhatja. Például a jogosítvány megszerzése vagy meghosszabbítása megtagadható a súlyos szívritmus-zavarban szenvedőktől. Ezen felül még a jogszabály felsorol több tucat olyan betegséget is, amelyek megléte esetén például évenkénti szakorvosi felülvizsgálatot írnak elő. Nem lehet meghosszabbítani a hivatásos sofőröknek a jogosítványukat, ha a mellkasukban beültetett szívritmus-szabályozó, vagy bármi egyéb, szívműködést segítő eszköz van.

Teljesen világosan megkülönbözteti a jogszabály például azt az állapotot, amikor valaki még vezethet, és amikor ezt az egészségi állapota már nem teszi lehetővé.

Ezentúl a krónikus betegeknek hosszabb időt vehet majd igénybe, amíg jogosítványhoz jutnak, ezért nekik érdemes a háziorvoshoz fordulni a szükséges beutalókért, már a vezetői engedély lejárta előtt 1-2 hónappal.

Ebben az esetben fizetnie is kell, tehát ha a jogosítvány miatt van szükség a laborleletre vagy egyéb diagnosztikai leletre, Változó az összeg, de tízezer forint feletti kiadással kell számolni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!