Az új rendszer köszönő viszonyban sincs az eddigivel!



Az Országgyűlés megszavazta az őszi adócsomagot, amely a jövő év elejétől lép hatályba. Ennek az egyik nagyon fontos eleme az új cafeteria-rendszer, ami szinte köszönő viszonyban sincs az eddigivel. Összegyűjtöttük a legjelentősebb változásokat.

Jelenleg a cafeteria-elemekre háromféle adózás vonatkozik: van, ami normál adózással adható (49,98 százalék), van, ami kedvezményes adózással (34,51 százalék), és vannak adómentes juttatások is. Jövőre is megmarad ez a hármas felosztás, de az adóalap változása miatti teher is változik.

Az eddigi 1,19-es helyett 1,18-as szorzóval számolják a béren kívüli juttatások adóalapját 2017-ben. Ezért a kedvezményes adózású cafeteria-elemek után 34,51 helyett 34,22 százalékot kell adózni, 15 százalék személyi jövedelemadót (szja), és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho). A normál adózásúak mellett pedig 49,98 helyett 49,56 százalékot (15 százalék szja, és 27 százalék eho).

Több adómentes, kevesebb kedvezményes
Jövőre csak a Szép-kártya és a 100 ezer forintos készpénz kifizetés marad kedvezményes adózású, ezeknek viszont együttes értéke nem haladhatja meg az évi 450 ezer forintot a versenyszférában, a közszférában pedig a 200 ezer forintot. 

Sok, nagyon népszerű béren kívüli juttatás viszont csak magasabb, 49,56 százalékos közteherrel lesz adható. Ilyen például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkezés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak.

Az adómentes juttatások köre bővülni fog. Például eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az óvodai szolgáltatás és ellátás térítésére is. A munkába járást is támogathatja a cég - függetlenül attól, hogy az alkalmazott autóval, vagy akár biciklivel megy dolgozni - az eddigi 9 forint/kilométer helyett 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak. Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 százaléka lehet, a második-negyedik évben 25 százalék, az ötödik évtől pedig 15 százalék.

Az új cafeteria-rendszer 2017. január 1-jén lép életbe. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!