A szalmonella a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.



Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) intézkedett az érintett tételek és az azokból készült termékek forgalomból történő kivonásáról. 

A szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén - élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását.
A Magyarországra szállított tojásokon a "3PL30221321" azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A felügyelet felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.

A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából. Forrás: penzcentrum.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!