Megmutatjuk hogyan...



Ha elfogadja az Országgyűlés az adótörvények módosítását, akkor az első házasok 24 hónapig – a családi kedvezmény mellett is – megkapják a havi 5 ezer forintos, első házasoknak járó adókedvezményt. Az új szabály elfogadás esetén már a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetén is alkalmazható.

Ezért akiknek tavaly gyermeke született, azok a 2015-ös SzJA bevallásukat egyszerű önellenőrzéssel módosíthatják. A nyomtatvány beérkezésétől számított 30 napon belül pedig már meg is kapják a havi 5 ezer forintos „állami nászajándékot”.

Az adócsomag elfogadásával a kedvezmény a boldogító igen kimondását követő hónaptól 24 hónapig érvényesíthető még akkor is, ha az esküvőt követően a feleség kismamává válik. A havi 5 ezer forintos adókedvezmény akkor jár, ha legalább az egyik házastárs az első házasságát köti.

Az SzJA bevallások adatai szerint 2015-ben majdnem 22 ezer ifjú házaspár vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami ajándékot, amivel összesen 500 millió forintot spóroltak. A KSH nyilvántartása alapján tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, vagyis a frigyeknek csak kevesebb mint a felében vették igénybe a kedvezményt.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!