A hagyományos módszer már nem biztonságos.



Ha te is úgy főzöd meg a rizst, hogy 1:2 arányban vizet öntesz hozzá, és megvárod, míg elforr, akkor veszélynek teszed ki azokat, akik esznek belőle. A legújabb kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ez a főzési módszer nem megfelelő, mivel a rizsből nem távozik elegendő arzén, amellyel a termesztés során találkozik. A növény a különböző rovarirtó szereknek és ipari szennyező anyagoknak köszönhetően szennyeződik arzénnel, amely rákot, cukorbetegséget és fejlődési problémákat is okozhat.

Ellenőrzött körülmények között tesztelték, hogy a különböző főzési technikák után, a kész rizs mekkora mértékben tartalmaz még arzént, a BBC brit közszolgálati csatorna 'Bízz bennem, orvos vagyok!' című műsorában.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika esetén, melynek keretein belül egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.
Ha beáztatjuk a rizst, továbbá nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint lecsökken.

Vagyis az a jó, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd 
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!