Tesztelték a szakemberek a magyar üzletekben kapható virsilket.



A termékteszten 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőriztek. Biztonsági, minőségi, érzékszervi és kedveltségi vizsgálatokat is végeztek.

A virslit a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza, meghatározva  benne többek közt a fehérje-, víz-, zsír-, sótartalmat is. Ennek megfelelően ezekre a minőségi paraméterekre és a nitrit tartalomra is végeztek vizsgálatokat, mely  során  kifogás nem merült fel.

6 termék csomagolásán szerepelt a „gluténmentes” felirat, így ezekben az esetekben azt is megnézték, valóban gluténmentesek-e a termékek. Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban megfeleltek az állításnak.

A virslik alakját, méretét, burkolatát, színét, illatát nyers formában értékelték 1-5-ig terjedő skálán. Főzve pedig az illatukról, ízükről, állományukról és szerkezetükről alkothattak véleményt pontokban kifejezve.

Talán sokan nem tudják, hogy ezeket az élelmiszereket nem szabad főzni. Amikor virsli főzéséről beszélünk, akkor tulajdonképpen a felmelegítésükről van szó. Egy-két percig javasolt forrásban lévő vízben tartani, mert különben kifőnek belőle a különböző ízanyagok és aromák.

A tesztelők a Pick virslijét, valamint az Aldi frankfurti virslijét tartották a legtetszetősebbnek.

Vásárlás során az összetevők böngészése mellett a virslik külső színe is meghatározhatja a választást. A szín értékelésnél a kóstolók a külső és a belső – metszéslap, hosszában kettévágva – színt is pontozták. A minőségi terméknél egyenletes világos rózsaszín, valamint egyenletes fűszereloszlás az elvárás. A legtöbb pontot az Aldi frankfurti virslije kapta.

Nyersen és főzve egyaránt értékelték a bírálók a termékek illatát, mely szempontból a nyers és a főzött formánál is a Pick mangalica virslijét preferálták.

Virsli esetében a harmonikus, ízletes íz mellett fontos, hogy a termék idegen és mellékíztől mentes legyen. Ez alapján a legmagasabb értéket szintén a Pick mangalica virslije kapta.

A pontozók értékelése alapján a sertésvirslik versenyében első helyen a Pick mangalica virslije végzett. Második lett az Aldi frankfurti virslije, míg harmadikként az Aldi koktél frankfurti virslije

Forrás: szupermenta

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!