Ne hanyagold el! A szervezet előre jelez!



A körmök az ujjak végpercének hátán található szarulemezekből tevődnek össze, amelyek fő alkotóeleme az alfa-keratin.

Íme 6 gyakori, körmökön megfigyelhető jel, ami betegségre utal:

1. Kiszáradt, berepedezett, törékeny körmök

Ha túl sok víz éri a kezedet, akkor időnként kialakulnak a fent említett köröm-problémák. Azonban ha ritkán éri víz a körmeidet, és mégis berepedeznek, kiszáradnak, akkor A-, B-, vagy C-vitamin hiány alakulhatott ki a szervezetben. A törékeny körmök pedig a túlzott körömlakk használatnak, vagy valamilyen vegyszernek köszönhetően is kialakulnak, például erős kémiai tisztítószerek hatására.

2. Beau-vonalak megjelenése

Ilyenkor a körmöt egy vízszintes csík, vonal szeli át. Ez a rendellenesség leginkább cukorbetegségre, pikkelysömörre, vagy cinkhiányra utal, de a súlyos betegség miatt kialakuló láz is okozhatja.

3. Begyulladt bőrrész a körmök körül

Akár a lupusz immunbetegség is állhat a háttérben. Utána kell járni!

4. Dobverőujjak

Ilyenkor a fehéres köröm lefele görbül, a végpercek meg gömbformájúra duzzadnak, így az ujjak úgy fognak kinézni, mint a dobverők. Ez oxigénhiányra utal, amit okozhat szív-, tüdő-, bél-, vagy vesebetegség.

5. Besárgult körmök

Leggyakrabban gombás megbetegedés okozza, főként akkor, ha már a fertőzés elég súlyos. Ilyen esetben a körmök megvastagszanak, porladni kezdenek. Ha nem gombás megbetegedésről van szó, akkor a sárgás elszíneződést okozhatja a cukor- és tüdőbetegség, pszoriázis, netán pajzsmirigy problémák.

6. Kékes, lilás körmök

Ha túlzottan bekékül a körmöd, akkor az annak a jele, hogy kevés az oxigén a szervezetedben, amit okozhat tüdő-, vagy szívbetegség.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!