Nem túl biztató jövőkép…



A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre, nem takarít meg öregkorára, 36-40 éves korban a lakosság 67 százaléka még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik.
A 700 fő megkérdezésével készült kutatás eredményeiből kitűnik, hogy minden harmadik magyar arra számít, a megélhetésért nyugdíjas korában is dolgozni kell majd. A megkérdezettek 40 százaléka úgy gondolja, hogy időskori nyugdíjasként a jelenlegi fizetésének kevesebb mint felét fogja kapni.

Az alacsony megtakarítási arányok mögött nem csak anyagi okok állnak. A megkérdezettek fele nehezen igazodik el a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, 42 százalék azzal sincs tisztában, hogy az állam a nyugdíjcélú megtakarítás formájától függően évi 130-150 ezer, de együttesen maximum 280 ezer forinttal járul hozzá a nyugdíj-biztosításokhoz és egyéb a nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez.

A magyar lakosság többsége nem csupán nyugdíjasként, hanem egy hirtelen baleset vagy betegség esetén sem tud a megtakarítására támaszkodni. A lakosság 50 százalékának azonnali gondot okozna, ha valamilyen okból nem tudná folytatni a munkáját, 40 százalék bizonytalan abban, hogy a jövőben meg tudnának-e élni, és mindössze 10 százalék érzi magát felkészülve az ilyen váratlan helyzetekre.

Fontos lenne, hogy a fiatalabbak tudatossága erősödjön, mert az ilyenkor megkezdett takarékoskodás már 5-10 ezer forint hav

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!