Minden vevő érzékelni fogja.



Hiába a bérek általános emelkedése a munkavállalók száma nem mozdul a boltokban. A legnagyobb baj az élelmiszerboltokban tapasztalható.

A bruttó havi átlagkereset ugyan nőtt, most már 228 ezer forint a boltos vállalkozások körében, ami körülbelül 28 ezer forintos emelést takar. Ebből az a következtetés vonható le, hogy 14 százalékos átlagos keresetemelés mellett a boltos vállalkozások létszáma nem emelkedik, pedig kellene.
A boltok fizikai dolgozóinak (pénztárosok, eladók, árufeltöltők) körében is jócskán emelkedtek a bérek. Augusztusban megközelítették a 189 ezer forintot, ami 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 162 ezer forinthoz képest. Ugyanakkor ez a 27 ezer forintos emelés is csak a létszám tartásához volt elég a boltoknál.
A feszültség éppen ezért egyre inkább nő, hiszen a boltok többsége eladót, pénztárost, vagy árufeltöltőt keres. Jelenlegi állás szerint azonban nincs több. Az élelmiszerboltokban pedig apadt az eladók létszáma.

A béreket persze ki is kell fizetni valamiből. A boltos kiskereskedelmi forgalom az elmúlt egy esztendőben 4-5 százalék körüli ütemben nőtt, ehhez képest pedig a 14-17 százalékos béremelés nem kevés.
Ráadásul a nagyobbak több bért adnak, így a kisboltosok egyre hátrébb csúsznak a bérversenyben.

Senki ne lepődjön meg, hogy az üzletekben egyre kevesebben vannak, akik a vevőkkel tudnak foglalkozni. És manapság újra nem ritkák a kígyózó sorok - mert hiába lenne több pénztár, ha nincs akit le lehet ültetni a pénztárgép mellé. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!