Meglepő, hogy mennyiben találtak vegyszer maradványokat!



Tizenöt különféle matricával ellátott (márkázott), áruházláncokban, bioboltokban vagy biopiacon kapható banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Hét termék bio, ezek közül három Fairtrade minősítésű volt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 a banántermesztésben használt hatóanyag csoport jelenlétét vizsgálta laboratóriumban. Összesen a 15 termékből 8 esetben volt kimutatható vegyszermaradvány, de mindegyiknél messze a határérték alatti értékek szerepeltek. A vizsgálat során egyértelműen a Fairtrade és a bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban. A több nagyobb szupermarketben is kapható, Rainforest Alliance minősítésű termékek rosszabb helyezést értek el, mert ilyen jelölésű terméknél kimutatható volt vegyszermaradvány.

Első helyen 3 Fairtrade és egyúttal bio minősítésű termék végzett 14 ponttal: Ecoké organic (Bio ABC), Ekooké (Culinaris) és a Fairglobe (Lidl), mivel plusz pontot szereztek a bio és fairtrade minősítésért, és nem volt bennük kimutatható szermaradvány.

A sereghajtó a Penny Diarén és a Spar Costa verde banánja, mivel nem rendelkeztek független minősítéssel, és mindkettőben kétféle szermaradvány is kimutatható volt.

A hét biotermék közül csak egynél találtak kimutatható növényvédő szert.

A nyolc, nem bio banánnál hét esetben kimutatható volt valamely hatóanyag. Ezek között szerepel két Rainforest minősítésű termék is. Pozitívum, hogy ezek koncentrációja jellemzően csak kis mértékben haladta meg a kimutatási határt.

Többféle hatóanyag együttes kimutatására ugyanabban a termékben csak két esetben került sor – a Costa Verde (SPAR) és a Dairén (Penny Market) márkájú banánok esetén.

Jó tudni!

Hektáronként évente több mint 40 kg növényvédő szert (gyomirtót, gombaölőt, rovarirtót, féregirtót) használnak az intenzív banánültetvényeken. Ez tízszer több az európai burgonyatermesztésben használt mennyiségnél, pedig a nagyüzemi burgonya az egyik legtöbb vegyszert igénylő növény. 
A gyümölcstermesztés során használt növényvédő szerek gyakran az emberi egészségre is kockázatot jelentenek. A vegyszerek hatása eltérő, függ a mennyiségtől és más anyagok jelenlététől is.

Korábbi kutatások alapján sok esetben a következő kockázatokat jelenthetik: magzatkárosító, rákkeltő hatás; a szaporodási képesség, a hormonrendszer illetve az immun- és idegrendszer megfelelő működésének megzavarása. Forrás: tudatosvásárló

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!