A kedvezmény azonban csak adóköteles jövedelem után jár, vagyis ha a betegek nyugdíjba mennek, megszűnik.



Tartós betegségekben szenvedők adókedvezményt kapnak. Ha egy beteg ember nyugdíjba megy, a betegséggel kapcsolatos kiadásai nem csökkennek, az adókedvezmény azonban megszűnik. Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek ilyen jellegű támogatásról, de ez nem kötelező.

Több száz betegség után jár adókedvezmény, nem kevés pénzről van szó, az érintetteknek 2017-ben 76 500 forinttal, vagyis havonta 6 375 forinttal nőhet a fizetésünk. Ez az összeg pedig igazán jól jöhet azoknak, akiknek a betegségük miatt jelentősen megnőnek a kiadásai.

A személyi adókedvezménnyel több százezer ember élhet: többek között a cukorbetegségben vagy laktóz-intoleranciában szenvedők jogosultak rá. Emellett számos szívbetegség, mozgásszervi rendellenesség, végtagbénulás is indok lehet a kedvezmény igénylésére. Súlyosan fogyatékosnak tekinti a jogszabály azokat is, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. A vonatkozó kormányrendelet több száz betegséget, rendellenességet, intoleranciát nevesít. A kedvezmény azonban csak adóköteles jövedelem után jár, vagyis ha a betegek nyugdíjba mennek, ez a lehetőség megszűnik.

A különböző betegségben szenvedő nyugdíjasok az önkormányzatoktól kérhetnek támogatást a betegséggel járó extra kiadásokra, de ez nincsen törvényileg szabályozva. Minden önkormányzat saját hatáskörben dönthet ilyen jellegű támogatásról, az ellátás neve 2015. március 1-jétől egységesen települési támogatás. Az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. 

A törvény csak példákat sorol fel, mire is nyújthatnak anyagi támogatást az önkormányzatok. Például:

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszerkiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

Ebből a gyógyszerkiadások viseléséről szóló támogatási lehetőség alapján lenne lehetőségük az önkormányzatoknak támogatni a tartósan beteg nyugdíjasokat, ám ez a gyakorlat nem általános. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!