Ha dolgozol és bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor adókedvezmény jár Egy orvosi igazolás elég hozzá.



Ha dolgozol és bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor ezt az állam adókedvezménnyel honorálja. Nem mindenki tud erről, pedig jelentős összeget nem kell befizetniük az ételallergiásoknak, a cukorbetegeknek és más betegségekkel együtt élő munkavállalóknak az államkasszába.

Még mindig sok érintett nem hallott a 335/2009-es kormányrendeletről. Ez azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szól, melyekkel ha valaki együtt él, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére.
Nem kevés pénzről van szó, havonta a minimálbér öt százalékával megegyező összegű kedvezményről, tehát 2016-ban 66 600 forintról.

Az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Kinek jár?

Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. Ebben az esetben azoknak biztosítja az állam, hogy kevesebb adót fizessenek a többi adózónál, akik olyan betegségekkel rendelkeznek, melyeket súlyos fogyatékosságnak minősít.

Mely betegségekben szenvedőknek jár a kedvezmény?

A már említett kormányrendelet a következő betegségek megléte esetén biztosít adókedvezményt:  

  •    egyes hallási és látási fogyatékosságok,
  • bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
  • egyes mozgásszervi megbetegedések,
  • skizofrénia egyes változatai,
  • a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei,
  • egyes rákos megbetegedések,
  • egyes immunbetegségek,
  • egyes emésztőszervi betegségek, például Crohn betegség,
  • veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai,
  • veleszületett és szerzett szívbetegségek,
  • egyes fejlődési rendellenességek (például Down-szindróma), vagy
  • az elválasztó mirigyekkel és anyagcsere meghibásodásával összefüggő egyes megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség.

Hogyan lehet igényelni?

Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben.

Fontos, hogy visszamenőleges igazolás esetén azt is tartalmaznia kell a papírnak, hogy ez a betegség már abban az adóévben is fennállt, amikorra az önellenőrzést végezzük.

Az igazolással a magánszemély két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevalláskor májusban.
Az igazolásnak tartalmaznia kell a kedvezményt igénybe vevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását, valamint az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.  FORRÁS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!