Már azt is tudjuk, mikor érkezik a pénz.



Novemberben egyösszegű kompenzáció­ban részesülhetnek a nyugdíjasok, ha az infláció magasabb lesz 1,6 százaléknál.
Szakmai becslések szerint 2 és 3 százalék között állhat meg idén az infláció, a korábbi időszakkal ellentétben tehát lesz majd némi pénzromlás idehaza. A várakozásokat ez ügyben alátámasztják a januári és februári adatok: éves összevetésben a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal nőttek az év első két hónapjában. 

Az idei esztendőre 1,6 százalékos inflációval kalkulált korábban a kormány, így januárban ennek megfelelő mértékű nyugdíjemelés valósult meg.

– Változatlanul érvényes az a szabály, hogy az inflációs várakozások miatt egyetlen nyugdíjas sem járhat rosszabbul – húzták alá a minisztériumban, megjegyezve: ezt szolgálja az év végi kompenzáció lehetősége. A kormány – az első nyolc hónap adataira alapozva, a nyugdíjasokat érintő fogyasztóiár-növekedés várható mértékére tekintettel – novemberben megvizsgálja a kérdést, s szükség esetén kifizetésről határoz. – Ha a pénzromlás nagyobb, mint az év eleji nyugdíjemelés aránya, akkor az idősek a különbözet alapján járó összeget januárra visszamenőlegesen kapják kézhez.
Leszögezték: a költségvetés minden esetben biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, ezt az állam jogszabályban garantálja a jogosultaknak. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!