Az adóhatóság által bevezetett új előírás emelni fogja az árakat!



Várhatóan jelentősen növekszik majd az automatákból megvásárolt kávék, cappuccinók, palackozott üdítők, édességek, chipsek ára.

Január 1-jétől az online kasszákhoz hasonlóan bekötik az ital- és ételautomatákat is az adóhatósághoz. A nemzetgazdasági tárca tervezete hidegzuhanyként érte az automatás cégeket - olvasható a vg.hu-n.
Az automata forgalmáról szóló adatokat a gépekbe épített automata felügyeleti egység (AFE) fogja rögzíteni, tárolni és elküldeni a NAV-nak, legfeljebb 60 perces késedelemmel. A rendelettervezet szerint az automatás cégeknek kötelezően szerződést kell majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely a technikai lebonyolításért felelős cég lesz. Ők szerelik be és felügyelik a felügyeleti egységet. Azt egyelőre csak találgatják, hogy mennyi is lesz ez. Valószínű, hogy egy egység 100-150 ezer forintba is belekerülhet, miközben sok használt italautomata alig ér többet 50 ezer forintnál.

Havonta 3–10 ezer forint körül alakulhat a NAV-val való kapcsolattartás költsége automatánként. Sok gép esetében ennél kevesebb a havi átlagos nettó árrés, vagyis az üzemeltető cégek nagy része nem fogja tudni kitermelni.

Várható, hogy a fogyasztók is megérzik a változást. Biztosan drágulni fog minden, amit eddig az automatákból venni lehetett.

►► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG EZT MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!