Itt a lista, hogy melyik áruház szamócája a leginkább vegyszerezett. Volt olyan, amelyiknél azt sem lehetett beazonosítani, hogy honnan származik.



Növényvédőszer-maradványokat találtak a vizsgált 22 különböző, a hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper közül 19 tételben. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) szerint a boltok helyett érdemes inkább piacon vásárolni. Az egyesület 22 különböző, a hazai szupermarketekben és piacokon kapható földiepret ellenőrzött ilyen szempontból laboratóriumban. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt. A teljes tesztet itt nézheted meg

Az ellenőrzött termékek közül 19-ben mutatott ki a laborvizsgálat növényvédőszer-maradványokat.  Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb hatóanyagot – 6- és 5-féle - szupermarketek termékeiben találták.
 A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.
A lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1mg/kg) az összes szermaradék-koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA eper szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.  Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!