Hideg munkahelyen óránként 5-10 perces pihenőidőt kell biztosítani. És még meleg teát is kell kapnod...



A zárttéri munkahely akkor minősül hidegnek, ha a hőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban a plusz 10 fokot nem éri el.

Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22 °C, könnyű fizikai munka esetén 18-20 °C, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 °C, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 °C munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Amennyiben a zárttéri munkahelyen nem biztosítható a munka jellegének és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelésének megfelelő hőmérséklet és a munkahely hidegnek minősül, a munkáltatónak intézkedéseket kell hoznia a munkavállalók egészségének védelme érdekében. A huzamos tartózkodásra szolgáló hidegpadlós helyiségben, a hideg diszkomfort és a reumás panaszok megelőzése érdekében megfelelő hőszigetelésről kell gondoskodni úgy, hogy az a munkavégzés biztonságát ne veszélyeztesse. A kellemetlen és egészségre káros huzathatás kialakulásának megelőzésére kiemelt figyelmet kell fordítani.

Szabadtéri munkahely akkor minősül hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban a plusz 4 fokot nem éri el.

A hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt. A pihenőidőt a munkakörnyezethez képest melegebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen kell biztosítani. A munkavállalók részére naponta többször meleg teát is biztosítani kell, az ízesítéséhez szükséges cukorral, illetve édesítőszerrel. Az alkohol fogyasztásától azonban kifejezetten tartózkodni kell.

A hideg elleni védőeszköz, védőruha (pl. meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs stb.) biztosítása válhat szükségessé: Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!