Egy vérvizsgálat miatt bukott le.



Hamis HÍV-teszttel jelentkezett egy angliai kórházi állásra egy magyar homoszexuális férfi. Az orvos százak életét kockáztatta azzal, hogy új munkaadói elől eltitkolta, hogy fertőzött.

Miután kiderült, hogy HIV-vírussal fertőzött, mintegy 400 beteget kellett megvizsgálni, vajon elkapták-e ők is. Az orvos ugyanis műtött és betegeket kezelt.

A 45 éves Ny. Tamás még 2010-ben költözött a szigetországba és 2016-ig 24 kórházban dolgozott. Azt nem tudni, mikor fertőződött meg, csak annyi bizonyos, hogy 2013-ban már meghamisította a HÍV-szűrés eredményét.

Úgy bukott le, hogy otthon elvégzett egy tesztet, amely pozitív lett, ezért ezt szerette volna hivatalos laborban is ellenőriztetni. Ezért a saját vérmintáját egy páciense nevével adta le. A labornak azonban gyanús lett a minta, ezért eljárást indítottak Ny. ellen. A férfi időközben elhagyta azt a kórházat és egy másik kórházban helyezkedett el.

A hatóságok azonban megtalálták és vádat emeltek ellene. Az egyik szakértő elmondta, attól, hogy HIV-fertőzött, még kaphatott volna munkát, főleg, hogy a teszteredményei alapján alacsony volt a vírusszáma.

Az orvos egyéves börtönbüntetést kapott, két évre felfüggesztve.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!