Túlélte, de annyi fájdalmat kellett elviselni, ami szinte felfoghatatlan...



Matvey Zakharenko csak két éves, és még nem érti, hogy miért néz ki egy kicsit másképp, mint a többi gyerek.

Matvey 2014 novemberében született Tulában (Oroszország), mintegy két órányira Moszkvából. Kivéve a sárgaság enyhe esetét, ő egy egészséges kisfiú volt. A sárgaság kezelésére az orvosok előírtak egyfajta fényterápiát, ami annyit jelentett, hogy Matvey-nek alá kellett feküdjön egy speciális lámpának.

Matvey általában állandó felügyelet alatt állt a fénykezelés alatt, de amikor a nővér egy rövid időre kiment a szobából, a lámpa felrobbant, és tűz keletkezett. A nővér gyorsan rohant vissza a szobába, és eloltotta a tüzet, de a három napos csecsemő – testének a 75%-a – súlyos égési sérüléseket szenvedett. A szervei is megsérültek. Matvey kínzó fájdalmak között volt, a bőre levált, ám túlélte.

Amikor Matvey 19 éves anyja rájött, hogy mi történt, teljesen le volt sújtva. Tudta, hogy több műtéttel és kiterjedt kezelésekkel sem fog soha teljesen felépülni. A fiatal anya úgy döntött, hogy nem akarja többé Matvey-t.

Ez a döntés nagyobb sokk volt, mint maga a baleset. Hogy tud egy anya hátat fordítani a gyermekének, amikor a legnagyobb szüksége volna rá?

Amikor híre ment Matvey helyzetének, önkéntesek, emberi jogi aktivisták, orvosok és még sokan mások egész Oroszországban kezdtek el együtt dolgozni, hogy a fiúnak egy új otthont találjanak.

Matvey történetét hamarosan az egész országban ismerték. A média segített, hogy Matvey országosan hírességgé váljon, és hamarosan a legjobb oroszországi kórházak kínálták fel segítségüket. És ami még fontosabb, több család jelezte, hogy szívesen örökbe fogadná a bátor kis csecsemőt.

Azonban ez a szokatlan érdeklődés szintje végül bonyolította a helyzetet. Egy teljes évvel a baleset után, két nő még mindig azon versenyeztek, hogy ki fogadhatja örökbe Matvey-t, és ezzel tovább húzták a folyamatot. A legváratlanabb dolog viszont az volt, hogy a biológiai anyja is megpróbálta visszaszerezni őt, amikor látta, hogy milyen híres lett. De a bírák Matvey esetében úgy döntöttek, hogy szó sem lehet erről, hanem egy Svetlana nevű, Moszkvában élő nő fogadhatta örökbe. Ellentétben a többi potenciális örökbefogadó szülővel, Svetlana távol maradt a reflektorfénytől. Nem volt érdekelt semmilyen figyelem, vagy nyilvánosság iránt; ő csak biztonságos és boldog otthon akart nyújtani Matvey-nek.

Sventlana tudta, hogy az emberek az egész országban figyelemmel kísérték Matvey sorsát, így ő elindított egy speciális blogot tele hírekkel és képekkel. “Itt az ideje, hogy leírjam, és elmeséljem, hogyan állunk. Az örökbefogadási folyamat befejeződött. Matvey már hivatalosan is tagja a családnak, de ez csak formaság volt. Már régóta szeretett tagja a családunknak.”

Matvey azóta több műtéten esett át és még többre lesz szükség. Már mozgatja a kezét, de a plasztikai sebészek nem tudták rekonstruálni az orrát, így néha protézist visel. A sok seb ellenére, Matvey mosolyog, mivel talált egy új, szerető családot. Forrás: harmonikum.com

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!