Felfüggeszthetik, ha nagy létszámban nyomulnak be.



Az Európai Unió hosszadalmas tárgyalások végén jutott megállapodásra, melynek eredményeként vízum nélküli belépést engedélyez 50 millió ukrán és grúz nemzetiségű személynek. Ezzel egyben sikerült véget vetni, a téma körül régóta folyó belső EU-s vitáknak is, ami elég régóta akadályozta az egyezség megkötését. 

A vízum felfüggesztésnek azonban van egy hivatalos menete is, amit természetesen mind az EP-nek, mind a tagállamoknak jóvá kell még hagyniuk.

Az egyezség szerint a vízum rendszer, mint valamiféle vészfék újra életbe léptethető, ha a mostani megállapodás következtében hirtelen sok grúz és ukrán állampolgárságú ember nyomulna be az EU területére. 

A vízum rendszer akkor is újra aktiválásra kerülhet, ha indokolatlanul sok menedékjogi kérelem érkezik be hirtelen, vagy nincs együttműködés a migránsok hazaküldése kapcsán, vagy ha ezek az állampolgárok fenyegetést jelentenek másokra az EU területén belül.

A két ország ezzel nagy lépést tesz abba az irányba, hogy Oroszországtól minél inkább távolabb kerüljön, és csatlakozzon a „nyugati világhoz”. Az elmúlt időszakban azonban elég nagy volt a feszültség, mivel az EU igen lassan szánta rá magát erre a lépésre, ugyanis a tagállamok nem nagyon tudtak konszenzusra jutni. Ennek azonban most úgy tűnik vége.

Az EU állampolgárok egy jelentős részének aggodalma azonban érthető, főleg az elmúlt két év migránshullámait, és az ezt övező teljes felfordulást látván. Ezzel a mozdulattal ugyanis újabb 50 millió embernek engedi meg az EU, hogy kedvükre ki-be járkálhassanak. 45 millió ukrán és kb 5 millió grúz állampolgárról beszélünk. Pár napja egyébként az Európai Tanács feje azt nyilatkozta, hogy a sok késleltetéssel az EU a saját hírnevét és hitelességét csorbítja meg, mivel hagyja, hogy a belső viták Ukrajna és Grúzia vízum követelményeinek könnyítését lassítsák.    Forrás

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!