Egy tanulságos történet arról, hogyan lehet megbirkózni a változó körülményekkel.



Egyszer egy fiatal nő elment az apjához, tanácsot kérni:

- Apa, bele vagyok fáradva ebbe az egészbe! Minden megy rosszul munkahelyen és a személyes életemben. Nincs megbirkózni az újabb feladatokkal. Mit kellene tennem?'

Az apja csak ennyit mondott: - Megmutatom!



Letett három vízzel teli lábast a tűzhelyre. Az egyikbe beletett egy sárgarépát, a másikba egy tojás, a harmadikba egy kanál kávét. Pár percig főzte mindhármat, majd lezárta a tüzet.

- Nos, látod mi történt velük?

- A sárgarépa és a tojás megfőtt a kávé pedig feloldódott - mondta a fiatal nő.

Az apa erre így felet:
- A forró, lobogó vizet fogd fel úgy, mint egy ellenséges, durva közeget. A sárgarépa, ami kemény volt, pár perc után meglágyult. Nézd, egy villával szét tudom nyomni. A tojás, amiről tudjuk milyen törékeny, a főzés után kemény lett. Pedig ha kívülről nézed, mindkettő ugyanolyan, mint korábban! De belül mégis teljesen más! Na ugyanez történik az emberrel, ha ellenséges közegben van! Van, aki erősnek tűnik, de a nyomás hatására elgyengül. Más törékenynek látszik, de a teher hatására megerősödik, és ellenállóbb lesz. Szó szerint megkeményedik.

- És mi a helyzet a kávét?

- Ó, a kávé a legérdekesebb! Teljesen feloldódik az új közegben! Elveszti eredeti formáját, de ennek hatására a forró vizet kellemes frissítő itallá változtatja. Sokan vannak, akik úgy viselkednek az életben, mint a kávé: nem tudják megváltoztatni a körülményeket, de megpróbálják alakítani azt. Ehhez önmagukon is kell változtatni. De a végén valami új jön létre!

A lány látszott, hogy elgondolkodik. Az apja törte meg a csendet:

- Lányom, a  körülmények mindannyiunkat alakítanak.Nem tudod elkerülni! Viszont az a te döntésed, hogy hogyan reagálsz ezekre!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!