Ezek miatt könnyen bevonhatják a járművek forgalmi engedélyét.



Összehangolt ellenőrzés keretében razziáznak a rendőrök az utakon. A 3 napon át tartó ellenőrzések során vizsgálják a személyautók és a buszok állapotát. Akinél úgy vélik, hogy nem áll készen a téli körülményekre, annak akár a forgalmiját is elvehetik, tájékoztatott közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
Emlékeztetnek arra is, hogy a téli időszakban megváltozó út- és látási viszonyokhoz minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell. Csúszós, havas úton a fékút hosszabb, ezért a gumiabroncsok állapota döntően befolyásolja a gépjárművek menetstabilitását.

A közlekedési hatóságként eljáró NFM és a kormányhivatalok munkatársai végzik az ellenőrzést. A személygépkocsik esetén azt vizsgálják, hogy a gumi megfelel-e az időszaknak, és az abroncs műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát is megnézik. De a fagyálló folyadék szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket is ellenőrzik.

A buszok esetében az ülések és a biztonsági övek rögzítését és működőképességét, illetve a baleseti mentést szolgáló eszközök, például a tűzoltó készülékek, ablaktörő kalapácsok meglétét, az ajtók vésznyitó szerkezeteit is ellenőrzik. A gépkocsik vezetőit tájékoztatják a téli járműüzemeltetés általános feltételeiről, és felhívják a figyelmet a téli gumi használatára azoknak, akik még novemberben is nyári gumival járnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!