Fontos tájékoztatót adtak ki a lakosságnak!



Augusztus 15-től ismét beköszönt a hőség! A biztosítók tapasztalatait felhasználva a Betörésvédelmi tájékoztató néhány olyan egyszerű tanácsot ad, amelyekre figyelve jobban megvédhetők az értékek, ezzel megelőzhető néhány nem várt kellemetlenség. A nyár egy része jellemzően a pihenésről szól. Ilyenkor sokan indulnak el otthonukból, hogy aki választott helyen töltsék el a nyári szabadságot. Készülődés során a ruhák és a napolaj mellé a fényképezőgép, a tablet, az e-book, az okostelefon, és egyre több és egyre drágább elektrotechnikai berendezés is bekerül a csomagba. A nyaralás idején kellemetlen olyan telefont kapni, hogy a távollét alatt betörtek a lakásba, a házba, mint ahogy az is beárnyékolja a pihenést, amikor a strandról hazatérve azzal kell szembesülni, hogy a nyaralóban idegen járt,és elvitt néhány értékes tárgyat.A nyaralás kezdete előtt gondolni kell arra, hogy a lakás, a ház üresen fog állni! A betöréses lopás kockázata ebben az időszakban fokozottabb, de az alábbi néhány jó tanács betartása esetén ez csökkenthető!

  • Meg lehet kérni az utazás előtt egy rokont, barátot vagy szomszédot, aki időnként bemegy a lakásba, kiveszi a postaládából a leveleket, felhúzza a redőnyt, meglocsolja a virágokat, vagy este felkapcsolja a lámpát. Segítséget jelenthet egy időkapcsolóval vezérelt felgyulladó fény, amely előre beállított időpontokban azt az üzenetet közvetíti a külső szemlélőnek, nem üres a kiszemelt lakás, ház.
  • Érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, s ezáltal belátást engedni az utcáról, a szomszédok felől. Az illetéktelen behatolók nem szeretik, ha láthatóak.
  • Indulás előtt fontos ellenőrizni a nyílászárókat, mert csukottnak látszik, de még nem biztos, hogy az is! Főleg a teraszajtókat, a tetőtéri ablakokat, pinceablakokat nem árt ilyenkor a szokásosnál alaposabban vagy akár többször is megnézni. Az ajtókra – ideértve a teraszajtókat is – célszerű legalább két biztonsági zárat szereltetni, vagy eleve több ponton záródó ajtót vásárolni. Meg kell győződni arról, hogy ezek tényleg bezárásra kerültek-e!
  • Szét kell nézni a kertben és ne maradjanak elől olyan kerti eszközök, melyek vonzók, vagy amelyek segíthetnek egy betörés során. A kerti létra remek segítség az emeleti szintek megközelítéséhez. A kerti bútor, a kertészeti eszközök, a játékok is értékesek, ezek se legyenek célpontok! Ezeket a tárgyakat is el kell zárni!

Amennyiben az épületben kiépítésre került az elektronikus riasztórendszer, akkor használni (élesíteni) is kell! Védeni kell a különböző közösségi oldalakon megtalálható adatokat, életeseményeket, fényképeket az illetéktelenektől. Egy kép a ház előtt az új autóval, majd egy másik az utazásra induláspillanatairól a repülővel, vagy a pályaudvarról integetve azt sugallja, hogy van mit keresni a garázsban, a házban, és ez a pillanat a legjobb… ha más nem is gondol rá, az erre „szakosodott személyek” mindenképp. Ajánlatos vigyázni a nyaralós képek Facebook-on történő közzétételével, mert azok azt is jelzik, hogy a ház lakói éppen nem tartózkodnak otthon.

A nyaralóba érkezéskor a belépés előtt célszerű szétnézni, hogy látható-e az épületen mechanikai sérülésre utaló nyom. Ha megrongált, roncsolt betörésre utaló jelek vannak, meg kell győződni arról, hogy mi is történhetett, és ha szükséges értesíteni kell azonnal a rendőrséget. Strandolás vagy kirándulás közben gyakran üresen marad a nyaraló akár több órára is. Gondoskodni kell a zárt ajtókról, ablakokról!

A nyári melegben szellőztetés céljából gyakran nyitva marad az ablak, az emeleten a terasz ajtó! Ez kitűnő célpont, és kifejezetten hívogató a nem kívánt személyeknek. Ne legyen esélye a besurranóknak, úgy, hogy miközben a lakók a kertben tartózkodnak, az épület gyakorlatilag „tárva-nyitva” marad. Az értékek, főleg az elektrotechnikai eszközök és a készpénz ne legyen szem előtt, mindig biztonságos helyre kerüljön. Éjszakára ajánlott elzárni a kerékpárt, a gyerekek játékait, s ne maradjon a teraszon a mobil kerti sütő sem. A nyaraló, a hétvégi ház elhagyásakor meg kell győződni arról, hogy minden megfelelően be van zárva, élesítésre kerültek a védelmi rendszerek. Célszerű   szomszédot, ismerőst, hogy ha arra járnak, nézzenek rá az ingatlanra nem látnak-e betörésre utaló jeleket. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!