A szakértő elmondja, hogyan!



Harmadával nőtt a panellakások iránti kereslet az év első harmadában. Ráadásul ugyanilyen arányban emelkedtek az árak is. Az M1 Ma reggel című műsorában nyilatkozó szakértő szerint a drágulásnak még nincs vége, ezért még mindig megéri vásárolni.

Egyre népszerűbbek a panellakások. Idén az első negyedévben 32 százalékkal több otthon cserélt gazdát, mint tavaly. Az Ingatlan.com felmérése szerint a kereslet miatt megugrottak az árak is. Gergely Péter, a BankRáció.hu ügyvezetője szerint valószínűleg egy picit még feljebb mennek az árak.
Áprilisban átlagosan 304 ezer forintos négyzetméteráron kínálták az eladók a budapesti panellakásokat. Ez 31 százalékos drágulást jelent éves szinten, decemberhez képest pedig 7 százalékos volt az áremelkedés. (Forrás: Ingatlan.com)
A különféle ingatlanpiaci elemzések ugyan azt mutatják, olyan meredeken emelkednek az árak, ami miatt már nem érdemes lakást venni, ha viszont megnézzük az árakat, akkor kiderül, hogy a panelek most érték csak el a 2008-as szintet, vagyis az elmúlt 7-8 évben gyakorlatilag nem drágultak – mutatott rá a hitelszakértő.

Nem igazolódtak azok a jóslatok sem, hogy a panelek ideje lejárt, mert a házgyári lakásokat ötven évre tervezték. Nagyon sok épületet felújítottak. Voltak erre kormányzati programok, de sokan korszerűsítették saját erőből a lakásaikat. Emellett mérséklődtek a fenntartási költségek, és a havi rezsi is csökkent – sorolta Gergely Péter.
Vidéken, a megyei jogú városokban a panellakások átlagos négyzetméterára tavaly április óta 33 százalékkal 272 ezer forintra nőtt, ami 15 százalékkal haladja meg a decemberi árszintet. (Forrás: Ingatlan.com)
A szakember szerint a korszerűsített panellakások lakáshitel-igénylésénél kedvezőbb elbírálás alá eshetnek, a magasabb érték, illetve az alacsonyabb fenntartási költségek miatt.

A Ma reggelnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már csak forinthitelek vannak és a vételárnak legfeljebb a 80 százalékát adhatja oda a bank. Ez a gyakorlatban inkább olyan 70 százalék körül szokott lenni.

Egy átlagos, 50 négyzetméteres budapesti lakás esetében, 15 millió forintos vételárral számolva ez 4,5 millió forintos önerőt, és 10,5 millió forintos hitelt jelent.
A saját erő fedezete azonban származhat lakástakarékpénztári megtakarításból, vagy a családok otthonteremtési kedvezményéből (CSOK), így akár “üres zsebbel” is neki lehet vágni a lakásvásárlásnak.

Megoldás lehet, ha fedezetként fel tudunk mutatni egy másik ingatlant, például a szülőkét, de a bankok azért jobba szeretik, ha a vevő a saját pénzét is felhasználja a vásárlásnál. Forrás: M1

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!