Korábban főleg a zsíros étkezésre fogták. De kiderült, hogy nem ez az ok! Sőt, a zsír sok mindentől megvéd.



Dr. Aseem Malhotra, angol kardiológus szerint az emberi szervezet legnagyobb ellensége a cukor. Majd hozzátette azt is, hogy a zsírra nem feltétlenül kell olyan ellenségesen néznünk.

Kutatások alapján bebizonyosodott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában inkább a cukornak, mint a zsírnak van nagyobb szerepe. A zsírban gazdag étrend nem annyira káros, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

“A pácienseim nagyon csodálkoznak, amikor azt tanácsolom nekik, hogy óvakodjanak az alacsony zsírtartalmú élelmiszerektől.” – mondja Dr. Aseem. Számos kutatás alapján kimutatták, hogy a zsírgazdag diéta véd az szív- és érrendszeri betegségektől, és a 2-es típusú cukorbetegségtől is.

Dr. Aseem szerint nem a zsír, hanem a cukor jelenti a legnagyobb veszélyt. Robert Lustig is nagymértékben egyetért Aseem-mel: olyan figyelmeztető címkékkel kellene ellátni a cukros élelmiszereket, mint például az alkoholt, hiszen legalább annyiban károsak. A járványszerű elhízást a szénhidrátban, és nem a zsírban gazdag élelmiszerek okozhatják.

Svédországban a lakosság 23%-a él magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrenden, talán ezért is van az, hogy a svédek között nagyon kevés elhízott embert láthatunk. A svéd egészségtechnológiai tanács két éven keresztül végzett kutatása alapján kijelentette, hogy ez a típusú étrend nem csak a túlsúlytól, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától is védelmet nyújt. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!