Már halálos áldozatai is vannak. Egy év alatti kisbabák, akik még nem érték el azt a kort, hogy beolthatták volna őket!



Egy hónap alatt 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség három kisgyerek halálához vezetett. A román egészségügyi tárca szerint nemcsak a fertőzések száma, hanem terjedési sebességük is roppant riasztó, tekintettel arra, hogy tavaly egész évben összesen hét kanyarós megbetegedés történt az országban.


Az egészségügyi minisztérium a "felelőtlen oltásellenes kampányt" teszi felelőssé a járványért. Romániában ugyanis a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő megtagadja a védőoltások beadatását gyermekének, abban a meggyőződésben, hogy sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora valószínűsége van a megelőzni próbált betegséggel való fertőzésnek.
A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. 
A három halálos áldozat egy év alatti csecsemő volt, tehát még nem érték el azt a kort, amikor beolthatták volna őket, de a minisztérium közleménye szerint a csecsemők nem betegedtek volna meg, ha a nagyobb gyerekek között nem lettek volna olyanok, akik - védőoltás híján - őket is megfertőzték.
A legtöbb (több mint kétszáz) kanyarós esetet Kolozs és Beszterce-Naszód megyében regisztrálták, Maros megyében 145, Arad megyében pedig 113 fertőzést jegyeztek fel. A két igazolt halálos eset is Arad megyében történt.

A Romániával határos megyék háziorvosait is tájékoztatták a román járványhelyzetről. Könnyen átterjedhet Magyarországra is. A legkisebbek gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akiket még nem kaphatták meg a védőoltást! hazánkban 15 hónaposan kapnak a gyerekek kanyaró elleni védőoltást, majd az általános iskola VI. osztályában újra megkapják.

A kanyaró tünetei 

A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken.

A betegség súlyos komplikációkkal járhat: felléphet középfül- és tüdőgyulladás, valamint különböző mechanizmusokkal kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után is), továbbá felléphetnek egyéb bakteriális fertőzések.

►► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!