Szervezetünk biológiai órája összezavarodik!„Nem tudjuk megváltoztatni a 24 órás ritmusunkat – mondja Paul Kelly, az Oxfordi Egyetem idegkutatója. – Nem tudjuk megtanulni azt, hogy egy adott időben keljünk. Májunk és szívünk más ritmusban működik, és mi arra próbáljuk rávenni e szerveket, hogy csúsztassák el ezt két-három órával."

Paul Kelly, oxfordi kutató arra a következtetésre jutott, hogy ellenkezik a napi ritmusunkkal, ha délelőtt 10 óra előtt kezdjük a munkát. Szerinte a modern kori kínzások egyik leggyakoribb formája, amikor arra kényszerítik az embereket, hogy 10 előtt felkeljenek, és dolgozni kezdjenek.Szervezetünk egy beépített biológiai óra alapján működik. A tudományos néven cirkadián (nagyjából 24 órás) ritmusnak nevezett szabályozás egy genetikailag programozott ciklus, amely szabályozza az agyi aktivitásunkat, energiaszintünket, hormontermelésünket és időérzékünket.

A 20. század elején bevezetett 8 órás munkanapot a gyári termelékenység maximalizálására vezették be, és nem vették figyelembe a természetes emberi belső órát. Testünk azonban a nap napi ciklusának megfelelően alakult ki az evolúció folyamán, nem pedig a modern üzleti és kereskedelmi stratégiák alapján.

Alvásmegvonással küzdő társadalom lettünk – mondta Kelly a Brit Tudományos Fesztiválon. – Ez nemzetközi probléma. Mindenki szenved, pedig nem kéne."

Kelly elképzelése szerint az iskola kezdési idejét 10 órára kellene tolni. Az elképzelést ki is próbálták egy kiválasztott iskolában, és bizonyos idő elteltével valóban azt tapasztalták, hogy az iskolában javult az általános figyelmi szint, és vele együtt a produktivitás, és ami a legfontosabb, hogy a tanulók osztályzatai is jelentősen javultak.

Ha a társadalom más területein is meg tudnánk valósítani az elképzelést (azaz a későbbi munkakezdést), várhatóan ott is nagy lenne az előrelépés. A helyett, hogy fáradt, agyondolgozott, kávéval átitatott zombik dolgoznának a napnak azon óráiban, amikor aludniuk kellene, boldog emberek természettől fogva produktív, teljesen kibontakozni képes, koncentrált társadalmához jutnánk. 
Persze ehhez a munkáltatókat is meg kellene győzni, hogy már csak a kávéfogyasztás csökkentésével is rengeteget megtakaríthatna a társadalom, nem beszélve a jobb közérzet okozta nagyobb munkateljesítményről. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!