Sokan nem hallottak erről a lehetőségről, erről a törvényről, pedig a fentebb említett juttatási formákat törvény mondja ki, ezért sem az orvosok , sem a munkáltató nem tagadhatja meg az érvényes szakorvosi igazolással rendelkező cukorbetegektől az igazolás kiadását és a kedvezmény érvényesítését.



Szerte a világon óriási gondot jelent a cukorbetegség, a statisztikák kimutatták, hogy a diabétesz évente több mint 1,5 millió emberrel végez. Nagyon jó hírnek számít, hogy kiemelt figyelmet fordítanak hazánkban ennek a problémának az orvoslására. A megelőzés mellett nagy segítség az adótörvényünk is, amely a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetét méltányolja.

A legfrissebb felmérések szerint a világ lakosságának a cukorbetegség fékevesztett előretörésével kell szembenéznie. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt bizonyítják, hogy sajnos már minden 11. embert érint a betegség jelenleg is.

A WHO kimutatta, hogy az 1980 és 2014 évek között a világban 108 millióról már 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma. A szervezet a vizsgálat során nem tett különbséget az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságánál, de az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a növekedésért döntően felelős a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség.

A helyzet annyira súlyos, hogy a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon a cukorbetegség, és 1,5 millió ember halálát okozza évente. A baj az, hogy a magas vércukorszinttel van összefüggésben még további 2,2 millió haláleset. Ezt számításba véve látható, hogy nagyon veszélyes ez a betegség. Nem győzik hangsúlyozni a magyar háziorvosok, hogy növeli a magas vércukorszint a szívroham, a veseelégtelenség, a vakság az agyi érkatasztrófa, a végtag amputáció valamint a szülési komplikációk kockázatát.

66,5 ezer forintot kaphatnak a cukorbetegek
Tehát az előbbiek fényében igazán jó hír, hogy Magyarországon is kiemelt figyelmet fordítanak a probléma orvoslására, így a megelőzés mellett az adótörvényünk méltányolja a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetét. Több tízezer forintnyi adóvisszatérítés és magasabb bérbesorolás is jár a szakorvosi igazolással rendelkező cukorbetegeknek, bármilyen mértékű és besorolású a betegségük.
Szponzorált linkek

A kedvezmény mértéke:
– Az adókedvezmény mértéke havonta a mindenkori minimálbér 5 százaléka.
2016-ban a cukorbetegek még az alábbi juttatásban részesülhetnek:

– havi 5 550 forint, ami évi 66 500 forint adóvisszatérítést jelent, ha rendelkezik a páciens érvényes szakorvosi igazolással. Ezután a háziorvostól kell kérni a 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet értelmében kiadható igazolást, a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról.

– magasabb bérbesorolás jár azoknak a szövődményes cukorbetegeknek, akik aktívan dogoznak. Ez a munkáltatónak semmibe sem kerül, mert visszakapja az államtól. Ilyenkor igényelni kell a 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelethez tartozó, adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást.

Sokan nem hallottak erről a lehetőségről, erről a törvényről, pedig a fentebb említett juttatási formákat törvény mondja ki, ezért sem az orvosok , sem a munkáltató nem tagadhatja meg az érvényes szakorvosi igazolással rendelkező cukorbetegektől az igazolás kiadását és a kedvezmény érvényesítését.

Fontos tudni, hogy ha valaki eddig nem igényelte, mert nem tudott a lehetőségről, akkor az elévülési időn belül akár utólag is igénybe lehet venni a kedvezményt.

Az adójóváírás esetében, azok élhetnek természetesen a kedvezménnyel, akiknek van összevonandó jövedelmük, tehát olyan jövedelmük van , ami után adózik. Ennek következtében a nyugdíjasok vagy olyan GYES-en lévő kismamák, akiknek nincs más bevételük, ezt a kedvezményt nem vehetik igénybe.

Forrás : pénzcentrum.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!