Nem kell hajolgatni, könnyebb gyommentesen tartani - de ennél több előnye is van!



A magaságyásnak számos előnye van, például nem kell hajolgatni, és a földet is könnyebb cserélni benne, könnyebb gyommentesen tartani, hamarabb felmelegszik tavasszal, és nem áll meg benne a pangóvíz. A saját termesztésű zöldség semmihez sem hasonlítható, úgyhogy érdemes belevágni a kertészkedésbe!

A következő 5 magaságy különböző anyagokból épült, és magad is nekiláthatsz elkészíteni őket! Egy szabad délután alatt összedobhatod őket. A legjobb, ha kb. 120 cm széles és 250 cm hosszú ágyat tervezel, ezt könnyű kezelni. Mutatjuk, hogy miből készülhet a keret!

1. Vesszőből font szegély

Szúrj a földbe betonacél huzalokat (60 cm-eseket) a tervezett keret vonalában, kb. 40 cm-enként, úgy, hogy a huzal mintegy 25 cm-re kilógjon a földből.  Vágj hosszú, egyenes ágakat, kb. 3 cm vastagságúakat. Vezesd (sződd) a vesszőket keresztül a huzalokon, mintha egy kosarat fonnál. Némelyik vesszőt a felénél megtörve leszúrhatjuk a földbe, ezzel is összefogva a többit.  Amikor a talajt beszórod az ágyásba, zsákvászon segítségével tartsd a kereten belül.

2. Tuskókkal körberakva

Válassz egyenes rönköket, tuskókat az ágyás oldalához. A legjobb, ha kb. 30 cm-es átmérőjű fákat találsz (vagy az ennél kisebbeket rakd egymásra).

3. Betonblokkok, zsalukövek

A zsaluköveket helyezd a nyitott, üreges felükkel felfelé, hogy kialakítsd az ágyás körvonalait. Az üregeket is hasznosíthatod, tegyél beléjük földet és ültess kisebb fűszernövényeket, ehető virágokat oda.

4. Deszkák + betonacél

Magaságyás készülhet bármilyen fűrészáruból, építkezésből vagy bontásból visszamaradt kezeletlen faáruból is. A deszkákat huzalok segítségével tartsuk meg.

5. Homokzsákokkal kerítve

A jó idő beköszöntével mindig kaphatóak homokkal teli zsákok a barkácsáruházakban, esetleg hipermarketekben. 2 szintben tedd egymásra a zsákokat az ágyás körbekerítéséhez.  A 120 cm széles, 250 cm hosszú ágyáshoz kb. 20 homokzsákra lesz szükséged.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!