Kritikus állapotok alakulhatnak ki! Legyen mindenki nagyon óvatos.



A 2013-ashoz hasonló mediterrán ciklon érkezik szombaton, a téli csapadékfajták egész tárháza felvonul. Vastagabb hótakaró északon és nyugaton alakulhat ki.

Az Északi-középhegységben és az Alpokalján az sem kizárt, hogy 20 centinél több hó esik, az erős szél pedig hordani fogja a havat. Délebbre egyre vegyesebb lesz a halmazállapot, lesz, ahol ónos eső teszi jégpáncéllá az utakat.

Az északkelet felől Közép-Európa felé zúduló hideg levegő a Földközi-tenger medencéje fölé érve és összekeveredve az ottani enyhe, nedves légtömeggel egy mediterrán ciklont generál, mely szombaton bizony meglehetősen barátságtalan, csapadékos időjárást hoz hazánkba. A csapadékzóna dél felől érkezik, délutánra az északi tájakat is eléri. Kezdetben eső várható, viszont délutántól - ahogy észak-északkelet felől elkezd beáramlani a hideg levegő - elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt.

Mivel a hideg levegő az alacsonyabb szinteken hamarabb megérkezik, mint a magasban, így főként az ország keleti, délkeleti felén késő délutántól nagy területen hullhat fagyott eső. ónos eső, ami igen veszélyes a közlekedésre nézve.

A hófúvás és az ónos eső miatt az M3-as autópályán, valamint a 4-es főúton is nagyobb fennakadásokat okozhat a rossz időjárás. Egyre inkább feltámad az északira-északkeletire forduló szél, erős, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítani kell. Északon akár komolyabb hófúvás kialakulhat, magasabb hótorlaszokat építhet a szél.

A csapadékzóna vasárnap lassan észak felé távozik, kezdetben még több helyen, délután inkább már csak északon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás. A szél fokozatosan mérséklődik, de nyugaton és északkeleten kezdetben még előfordulhat hófúvás. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt marad.

A legfrissebb számítások szerint hétfőn napközben dél felől újabb mediterrán ciklon érkezhet havazással, felerősödő széllel. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!